От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която

...
От 1 април ще започне да функционира платформата EURES, която
Коментари Харесай

Финансово подкрепят висшисти от 1 април

От 1 април ще стартира да действа платформата EURES, която ще е налична на уеб страницата на Агенцията по заетостта . Платформата ще дава опция за кандидатстване за спомагателни финансови пакети на хора с висше обучение, които желаят да се осъществят професионално в България. Това заяви на кариерен конгрес във Виена заместник-министърът на труда и обществената политика Зорница Русинова.

Платформата в уеб страницата на Агенцията по заетостта ще п редоставя елементарен достъп до информация за пазара на труда в България, обществените услуги, цените на недвижимите парцели. В секи, който кандидатства за финансова поддръжка, ще може да избира сред друг тип услуги, а таванът на поддръжката може да доближи до 1200 лева Основното условие към претендентите е да стартират работа в България, а през последните 6 месеца да са живели в друга страна.

Подкрепата ще включва даване на средства за покриване на наема за интервал до една година , в случай че претендентът стартира работа в обитаемо място, в което не има жилище. Ако детето на фамилията не е признато в ясла или детска градина, ще му бъде обезпечена детегледачка, наета през Бюрото по труда.

Ако член на фамилията не приказва български език или има потребност от спомагателна подготовка, ще получи ваучер за езиков курс или спомагателна подготовка. В случай, че работното място е в град със междинна работна заплата, която е под равнището на междинната за страната, в границите на една година претендентът ще може да получава половин минимална работна заплата върху главното си заплащане.

Посланикът на България в Австрия Иван Сираков показа, че 10% от българите, взели участие на последния кариерен конгрес през 2019 година, към този момент са почнали работа в България . Според него високата посещаемост акцентира интереса към този конгрес. " Всеки българин, до който успеем да стигнем и да го убедим, че си заслужава да се върне да работи за България и в България, е триумф ", съобщи дипломат Сираков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР