От 1 април максималният осигурителен праг ще бъде 3 400

...
От 1 април максималният осигурителен праг ще бъде 3 400
Коментари Харесай

Бюджетната комисия: 3400 лв. максимален осигурителен праг след 1 април

От 1 април оптималният застрахователен предел ще бъде 3 400 лв., реши на второ четене бюджетната комисия в Народното събрание. В момента таванът е 3 000 лв., а най-сериозно неодобрение от нарастването има в ИТ бранша. За да влезе дефинитивно в действие този текст, би трябвало да бъде утвърден на второ четене и в пленарната зала.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Вълчев настоя ИТ секторът да бъде изключен от обсега на нарастването на оптималния застрахователен предел с претекста, че тази политика дава резултат в Северна Македония. Според Вълчев, в случай че се поддържа ИТ секторът, това ще отвори бизнес опциите на България: 

„Някой футуролог беше споделил, че повече еднорози ще се родят в бранша „Информационни технологии“, в сравнение с носорози в зоологическите градини“.

Отговорът на Румен Гечев от Българска социалистическа партия: 

„Вие в този момент ни пращате в Северна Македония. Следващата стъпка ще е във Уагадугу, Африка. Гледайте в Европа какво вършат. Там 99 на 100 от страните нямат никакви тавани, а на никое място в Европа, с изключение на в Северна Македония, няма такива специфични данъчни закони, пък тъкмо особено за ИТ-то“.

Георги Ганев от Демократична България посочи, че се водят диалози с представители на този бранш, а недоволството им идва повече от непредвидимата среда, в сравнение с поради самото нарастване:

„Максималният застрахователен приход се трансформира по следния метод: Без смяна, без смяна, и внезапно – „буф“ – скача нагоре, когато стане политически неудържимо. След което отново, няма, няма, няма, няма и внезапно – „буф“-  още един път нагоре – от 2 600 на 3 000. Сега няма, няма, няма, няма и внезапно – на 3 400″.

Минималният застрахователен предел, в това число и за земеделските стопани и тютюнопроизводителите, от 1 април ще бъде 710 лв.. Той на практика е еднакъв на минималната работна заплата, която сега е 650 лв.. Изключение вършат земеделските стопани, при които сега минималният предел е 420 лв..
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР