От 1 април България вече няма да е в ситуация

...
От 1 април България вече няма да е в ситуация
Коментари Харесай

От днес: Маските падат, както и мораториумът за цените на тока и парното

От 1 април България към този момент няма да е в обстановка на изключителна епидемиологична конюнктура. Решението беше взето преди дни от Министерския съвет и образувано вследствие на едномесечни полемики. Отпадат въведените в страната противоепидемични ограничения.

От 1 април пада също мораториумът върху цените на ток и парно за семействата. Минималната работна заплата пък става 710 лв., както и майчинството.

От 1 април отпада условието за наложително носене на защитна маска за лице на публични места, спазването на физическа отдалеченост, рестриктивните мерки в броя на лицата, които могат да посещават по едно и също време обекти на закрито, рестриктивните мерки при посещаване на присъствено образование, възбраната за свиждания в лечебните заведения и заведенията за обществени услуги. От същата дата стопират работа COVID-зоните.

За период до три месеца след анулация на епидемиологичната конюнктура остава опцията НЗОК да заплаща на изпълнителите на здравна и дентална помощ средства за работа при неподходящи условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за установяване на трайно понижена работоспособност и степен на увреждане.

Според Главния държавен здравен контрольор Ангел Кунчев и след отпадане на изключителната конюнктура е мощно целесъобразно носенето на защитна маска за лице в градския превоз, лечебните заведения, както и когато има скупчване на доста хора навън.

От 1 април остава в действие условието за даване на дигитален Коронавирус документ на Европейски Съюз за имунизация, преболедуване или негативен резултат от PCR или антигенен тест или подобен документ на граничните пунктове.

Според признатите на първо четене измененията в Закона за здравето след отпадането на изключителната епидемиологична конюнктура, при потребност, министърът на опазването на здравето по предложение на основния държавен здравен контрольор, ще може да вкарва противоепидемични ограничения на територията на цялата страна или за обособена област.

Мерките, които ще могат да се вкарват след анулацията на изключителната епидемиологична конюнктура, са от общ темперамент, като съблюдаване на отдалеченост, стерилизация, носене на защитни маски на избрани публични места, имунизационни акции, откриване на пунктове за имунизация и други

При нужда ще могат да се вкарват здравни условия за идващите в страната лица, като да вземем за пример документи за имунизация. В законопроекта категорично се показва, че не може да се постанова възбрана за влизане в страната и ограничение на напредването на територията й, както и краткотрайно затваряне на обекти от публично значение и/или други обекти и услуги, предоставени на жителите.

Чрез промени в Закона за НЗОК се планува три месеца след края на изключителната конюнктура Министерството на здравеопазването да продължи със дотациите за лечебните заведения за поддържане на тяхната подготвеност за оказване на здравна помощ на пациенти с потвърдена коронавирусна зараза.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР