От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други

...
От 1 април 56 лекарства за хипертония, аритмия и други
Коментари Харесай

Денков: 56 лекарства стават безплатни, хората ще могат да си купят здравословна храна и билети за театър

От 1 април 56 медикаменти за хипертония, аритмия и други сходни заболявания  ще се поемат  напълно от НЗОК  и ще бъдат  безплатни  за  пациентите , това съобщи министър председателят в оставка акад.  Николай Денков  по време на постоянното съвещание на Министерския съвет.

„ Здравната каса и Министерство на финансите осигуриха  безвъзмездна терапия  на  сърдечните болести . Включени са всички лекарствени форми, които се намират в аптечната мрежа “, уточни Денков.

По думите му  тази смяна ще има и обществен резултат . „ За българите с ниски приходи спестените средства ще са опция  да си купят по-качествена, здравословна храна,  да си купят  билети за спектакъл, кино, концерти.  В дълготраен проект това е мярка и срещу  демографската   рецесия , тъй като навременното и постоянно лекуване ще понижи високата смъртност от сърдечно-съдови болести “, сподели още министър председателят в оставка.

Акад. Николай Денков съобщи, че предходната година държавното управление е дало обещание „ да промени “ тази неправда и в този момент е изпълнило обещанието си.

„ Днес желая да поздравя всички вас, изключително Министерството на финансите, за една сполучлива борба в името на българските жители. Знаете, че сърдечно-съдовите болести са съществена причина за високата смъртност в нашата страна, 600 000 души одобряват лекарства за високо кръвно и болно сърце. Досега те доплащаха една от най-високите цени в Европа – 75% от цената на медикаментите си. За 25 години битие на здравната каса нито едно правителство  не откри запаси и воля да обезпечи гратис лечение  на тези пациенти, макар че всички знаеха, че по-възрастните хора не си пиеха постоянно хапчетата, тъй като не можеха да си го разрешат “, уточни още той.

Днес кабинетът ще одобри и решение, с което ще бъдат отстранени таксите за образование на студентите и докторантите държавна поръчка още през тази академична година. От мярката ще се възползват 127 хиляди души. „ Това е в продължение на политиката на страната за обезпечаване на налично, всеобхватно и качествено обучение. Със законодателните промени от началото на 2022 година детските градини станаха безвъзмездни. Училищното обучение в държавните и общинските учебни заведения постоянно е било гратис за учениците, а от образователната 2024/2025 година учебниците и познавателните книжки за всички деца и възпитаници от I до XII клас ще бъдат безвъзмездни “, разяснява още министър председателят в оставка.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР