От 1 април 2019 година лицата, които пускат на пазара

...
От 1 април 2019 година лицата, които пускат на пазара
Коментари Харесай

НС прие 7% праг на конвенционалните биогорива в транспорта

От 1 април 2019 година лицата, които пускат на пазара течни горива от нефтен генезис за превоза, се задължават да оферират на пазара за дизелови мотори горива със наличие на биодизел от най-малко 6 % обемни, като най-малко 1 % обемен да е биодизел от горива от ново потомство. Това стана публично, откакто депутатите одобриха на второ четене промени в Закона за силата от възобновими източници.
На пропагандатор, който предлага на пазара течни горива от нефтен генезис в нарушаване на условията, ще се постанова санкция в размер от 50 000 лева или имуществена глоба в размер 100 000 лева
Според закона " биогорива " са течни или газообразни горива за превоза, създадени от биомаса. С промените се вкарва и определение за биогорива от ново потомство.
Според измененията биогорива от ново потомство вид " А " са такива, създадени да вземем за пример от водорасли, плява, шушулки, орехови черупки, скотски тор и наслойка от филтриране на отпадъчни води, царевични кочани и други нехранителни целулозни материали. Биогорива от ново потомство вид " Б " са биогорива, създадени от употребявано олио за готвене и скотски мазнини.
За биогоривата от ново потомство вид " А " се дефинира национална цел от 0,05 процентни пункта енергийно наличие от наложителния дял на силата от възобновими източници във всички типове превоз.
Министърът на земеделието, храните и горите ще провежда събирането и обобщаването на информация за капацитета, производството и потреблението на първични материали от земеделието, отглеждането на животни и горското стопанство за произвеждане на биогорива и течни горива от биомаса и ще изготвя разбор за въздействието върху хранителния баланс на страната.
С промените в Закона за силата от възобновими източници се транспонират условията на европейска инструкция и се извършват изискванията по Решение на Европейската комисия за държавна помощ от 4 август 2016 година по отношение на подкрепяне на производството на сила от възобновими източници в България.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР