От 1,5 на 1,7 промила за гражданите и от 3,5

...
От 1,5 на 1,7 промила за гражданите и от 3,5
Коментари Харесай

Ето колко ще се повиши такса смет в Стара Загора 

От 1,5 на 1,7 промила за жителите и от 3,5 на 4 промила за нежилищните парцели на предприятията да се усили такса боклук . Това разгласи на конференция през днешния ден кметът Живко Тодоров. Първоначалното предложение, за което actualno.com към този момент писа за 1,8 на хиляда за жители и за 4,2 на хиляда за компаниите. 
Няколко от групите в общинския съвет обаче през предходната и тази седмица оповестиха, че няма да поддържат предлагането . Затова съветниците на ГЕРБ и администрацията са създали повторни планове, след които понижават стойностите от първичното си предложение, въпреки и с малко. По предварителни планове нарастването ще е към 13% за жителите. За апартаментат от 80 кв. метра ще се заплаща с към 24 лв. повече за година, посочи началникът на отдел " Местни налози и такси " Иван Иванов. Тези промили почиват на действителни данни и няма да лимитират финансовите благоприятни условия на общината. 
Основната причина за повишението на такса боклук е завишаването на отчисленията към Министерството на околната среда (МОСВ), въпреки че от там няма да вдигнат  вноските на общините едновременно, а в границите на три години гратисен интервал. Увеличението се постанова и поради повишаването на издръжката на всички действия в бранша , както и растежа на минималната работна заплата през последните години, изясни Тодоров. 
Стара Загора генерира към 55 хиляди тона боклуци за година . От тях към 40 на 100 се сепарират, а останалите се компостират и депонират в районното хранилище край село Ракитница. Тъй като община Стара Загора извършва задачите си, тя заплаща 50% по-ниски отчисления към екоминистерството за разлика от доста общини в страната, напомни още кметът. 
„ Няма община в страната, която да е построила цех за боклук, няма и апаратура за изгаряне на боклука, т.е. опция в тази система нямаме. Всички желаеме по-чист и зелен град, а без да плащаме няма по какъв начин да стане и по тази причина предлагаме това нарастване. Ако то не се одобри, ще влезем в голям недостиг за такса боклук ”, безапелационен е Живко Тодоров. Той съобщи, че " общинската администрация не еч мащеха, която единствено взема от хората " и посочи, че множеството средства, които ще се събират от нарастването на такса боклук ще се употребяват за продължение на капиталовата стратегия на общината. 
Според Диян Димитров, ръководител на групата на ГЕРБ в общинския съвет, тематиката за такса боклук е " удачна за правене на политика и популизъм " и въпреки да не чака цялостна поддръжка, се надява, че " причините и обективният взор ще имат превес " при гласуването на смяната на таксата в локалния парламент идващия четвъртък. 
Събираемостта на вземанията в общината е висока, а главният дебитор продължава да е Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване " Проф. доктор Стоян Киркович "
Според Тодоров тезата за основаване на общинско дружество по непорочност, която стартира а някои съветници от опозицията, са „ сметки без кръчмар ”. За първичен капитал за такава общинска компания са нужни 4-5 милиона лв., които общинският бюджет все още не може да отдели. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР