Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици жители и

...
Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици жители и
Коментари Харесай

Велико Търново празнува! 140 години свобода!

Освобождението на Търново оживя пред очите на стотици поданици и посетители на града. С атрактивни възстановки Старата столица се придвижи назад в последната четвърт на XIX век. Историческите реконструкции бяха кулминационна точка на празничната стратегия по случай 140-годишнината от Освобождението на старопрестолния град, настъпило на 7 юли 1877 година, напомня "Дарик ".



Голямо шествие по улица „ Гурко” напомни за посрещането на войските и българските опълченци. Както в предишното, търновци радостно приветстваха освободителите, пременени с най-хубавите си носии и ризи с шевици.



Облечен с мъжка носия, кметът на Велико Търново Даниел Панов поведе празичното хоро, паралелно с ръководителя на най-голямата парламентарна група и депутат от Великотърновския район Цветан Цветанов. С достоверни одежди бяха също гостите от държавни институции, депутати и общински съветници, доста поданици и посетители на града.

Начело на шествието бяха реанактори, влезнали в облиците на военачалник Гурко, казашките офицери на коне, българските опълченци и хайдути, бойци, медицински сестри и други Мнозина бяха искащите да се снимат за спомен с героите от предишното.



Пред Музей „ Възраждане и Учредително събрание” оживя завладяването на Конака и последната престрелка пред тогавашния турски затвор. Българските опълченци още веднъж изнесоха бойното знаме от времето на Априлското въстание. Турският гарнизон призна своята капитулация пред българите и войските на военачалник Гурко.



Около остарелия Конак отекнаха възгласите „ Свобода”, „ Да живей”, „ Ура”. В сражението участваха 70 реанактори, облечени в достоверни униформи и въоръжени с пушки, пищови, саби и ками от края на XIX век. След края му започва първият от поредност профилирани екскурзоводски турове из музеите, свързани с историческите събития и епохата на Освобождението.

Организатори на възстановките за 140-годишнината от Освобождението на Търново са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей в старопрестолния град и клуб „ Традиция”.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР