Освобождението на града ще отвори пътя към ХарковРуската армия започна

...
Освобождението на града ще отвори пътя към ХарковРуската армия започна
Коментари Харесай

Руската армия настъпва към Купянск

Освобождението на града ще отвори пътя към Харков

Руската войска стартира интензивно нахлуване в посока Купянск; ден по-рано там бяха освободени пет дребни села едновременно. Както сподели военният специалист Юрий Кнутов пред нашето издание, в този момент освобождението на Купянск, най-важният транспортен възел, става все по-реално за въоръжените сили на Руската федерация - значително заради неверните сметки и планове на украинските стратези.

Освобождаването на пет села в купянското направление е огромен триумф за съветските военни, настояват специалисти. Както сподели ръководителят на Харковската регионална държавна администрация Виталий Ганчев, напредването на нашите войски в дълбочина на територията на съперника „ е много интензивно “.

Припомняме, че при започване на август щурмовите отряди на групата „ Запад “ съществено усъвършенстваха позициите си в купянското направление покрай селата Олшана и Первомайское в Харковска област и Куземовка в ЛНР. Общото нахлуване на въоръжените сили на Руската федерация в Купянското направление е 11 км по фронта и повече от 3 км в дълбочина на защитата на съперника.

Освен това в хода на дейната защита съветските войски отразиха девет офанзиви и контраатаки на части от 25-а въздушнодесантна, 14-а, 32-ра и 67-а механизирани бригади на Въоръжените сили на Украйна покрай Новосьоловка в ЛНР и Синковка в Харковска област. В същото време Синковка към момента се управлява от украинската войска и в покрайнините й се водят яростни борби.

По данни на Министерството на защитата, на 9 август в Купянскско направление загубите на съперника възлизат на 75 военнослужещи, две бойни бронирани машини, три автомобила, самоходни оръдия Krab, както и радиолокационна станция за контрабатарейна битка AN / TPQ-50. Украинските управляващи към този момент започнаха да приказват за евакуация на популацията от 53 обитаеми места на Купянския регион, ситуирани наоколо до ЛБС.

Както сподели за нашето издание военният специалист, шефът на Музея за история на войските за противовъздушна защита Юрий Кнутов, в този момент съветската войска основава предпоставки за бъдещото обграждане на Купянск.

„ Първоначално въоръжените сили на Украйна смятаха купянското направление като интервенция за похищение на вниманието. Противникът смяташе, че нанасяме там удари, с цел да го принудим да изтегли войските си от Запорожието и Артьомовското направление. Затова те не започнаха съществени дейности за подсилване на защитата. Да, край Купянск бяха трансферирани второстепенни подразделения: териториалната защита, войските за поддръжка и така нататък, само че постоянните елементи на Въоръжените сили на Украйна не бяха трансферирани там, - означи военният анализатор.

Сега главното ни придвижване е на север от Купянск, в региона на река Оскол. Водят се тежки боеве сред селата Първи лиман и Синковка, която последователно е взета " в клещи ". Зоната на нашия надзор към Новоселковское се уголемява, има триумфи западно от Первомайское.

Ситуацията за украинската войска се усложни, откакто нашите войски минаха река Оскол и заеха няколко съществени плацдарма там.

„ Сега имаме обстановка, в която можем да разтеглим нашите задания. Трябва да продължим напред, да се опитаме да стигнем до Купянск, с цел да обкръжим и вероятно да освободим града. И тогава се отварят благоприятни условия за придвижване в посока Харков и Изюм, с достъп до северната част на Донбас.

Разбира се, това изнерви врага. Един от командващите въоръжените сили на Украйна военачалник Сирски даже неотдавна пристигна там, с цел да оцени обстановката и да вземе ограничения за прекъсване на нашето нахлуване, - споделя военният специалист Юрий Кнутов.

Докато се резервират позитивните трендове за въоръжените сили на Руската федерация, от Купянск се изнасят държавни институции и предприятия, продължава евакуацията на цивилни. Местните управляващи желаят наложително да изведат минимум 11 000 поданици от 53-те най-близки обитаеми места. Виждам го като суматоха.

Също толкоз значимо е да се лиши врагът в Купянск от огромен железопътен възел, благодарение на който Въоръжените сили на Украйна доставят групировките си в ЛНР и в Артемовското направление, уточни той.

„ Противникът към момента има шест безусловно недокоснати бригади, подготвени от НАТО и добре въоръжени – това са стратегическите запаси на Киев. Но въпросът е, че тези запаси трябваше да вземат участие в стратегическо нахлуване, те са подготвени да работят в оперативното пространство.

Именно тези бригади, след планувания пробив на Въоръжените сили на Украйна, трябваше да отидат в Крим, в Донецк след завладяването на Артемовск, в Азовско море след пробива към Мелитопол и така нататък Но всички тези „ пробивни “ мераци останаха единствено в съзнанието на стратезите на въоръжените сили на Украйна. Затова още в този момент в деяние бяха въведени 9-ти и 10-ти корпуси от запаса. Плановете на Киев се срутват и те са принудени да употребяват най-важните си запаси, с цел да пробият нашата защита или да спрат нашето нахлуване край Купянск “, акцентира събеседникът.

Военният анализатор също по този начин означи, че и двете страни в спора се придържат към сходна тактичност за обграждане на градове по време на военни дейности.

„ В този спор печели този, който има по-далечна и точна артилерия, който има повече снаряди, дронове и по-ефективна система за радиоелектронна битка. Не по-малко значим е и бойният дух на самите бойци, който е висок и у нас, и у украинците. Друго нещо е, че качеството на подготовка на украинските военни е ниско, както и качеството на персоналния състав.

За да обкръжим дейно Купянск, ще са нужни масирани въздушни удари, смазваща артилерийска подготовка и едвам тогава може да се стигне до нахлуване благодарение на бронетехника и щурмови групи. В същото време нашите Върховен касационен съд не могат да си разрешат да нанасят удари с авиационни бомби „ порайонно “, както американците в Ирак. Във водещите цели на нашата войска е запазването на живота на хората, изключително на цивилното население “, сподели военният анализатор.

Кнутов е сигурен, че съветската войска към този момент има съществени проекти за Харковска област - неслучайно проруските чиновници от Харковската ВГА не престават да работят интензивно и да оказват помощ на бежанците.

„ Преждевременно е обаче да се твърди, че съветските войски са подхванали широкомащабно нахлуване към Харков. Досега виждаме уверени опити да се върви напред за освобождение на Купянск. Оттам пътят се отваря както към Харков, по този начин и на север от Донбас “, заключи Кнутов.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР