Освобождаването от плащания на патенти, местни данъци и такси и

...
Освобождаването от плащания на патенти, местни данъци и такси и
Коментари Харесай

ВМРО: Държавата и общините да освободят засегнатите фирми и физически лица от плащането на наеми, данъци и такси до изтичане на извънреднот


Освобождаването от заплащания на патенти, локални налози и такси и наеми на държавни и общински терени за времето на рецесията е стъпка, която ще даде късмет на потърпевшите бизнеси и хора да се възстановят след изцяло съответния и наложителен режим на ограничавания в България.

Мярката е извънредно наложителна поради обстоятелството, че стотици хиляди хора са директно наранени от въведените ограничения и са във фактическа неспособност да покриват тези разноски. Както нашите специалисти откриха от разбора на банковия бранш, българите всеобщо нямат „ пари за черни дни “. Ето за какво през днешния ден заместник-председателят на Вътрешна македонска революционна организация и съпредседател на ПГ „ Обединени патриоти “ Искрен Веселинов и група народни представители внасят предложение за смяна в Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, с което да бъде дадена опция на министрите, регионалните шефове и общинските препоръки да взимат такива решения.

Ние, като общество, доказахме че има какво да покажем на сътрудниците ни от Европейски Съюз и те към този момент го признават. Високата обществена позиция на страната би трябвало да продължи да е водеща и даде образец за взаимност, който да бъде последван и от частния бранш в сфери, които не са толкоз пострадали от рецесията. Радваме се, че Българска народна банка и комерсиалните банки към този момент се вслушаха в пакета от ограничения, които ние предложихме преди повече от 10 дни. Очевидно се вслушаха и в декларацията ни от оня ден, в която призовахме за еластичност, за кредитна почивка на бизнеса и физическите лица за интервала на изключителното състояние плюс най-малко месец по-късно и други Българска народна банка през вчерашния ден даде зелена светлина на банковия бранш да направи нужното. Ние чакаме с вяра решенията на банкерите.

Тук е моментът и да напомним, че банките бяха единият аспект на нашите стопански, финансови и обществени ограничения, които считаме, че могат да надградят подхванатите към този момент от страната. Нашата позиция, че би трябвало да бъдат отпуснати ваучери на българските жители за потребление на български туристически услуги в границите на годината; неотложно погашение на всички дължими от страната суми към компаниите и гражданите; отсрочване на заплащанията и към финансовите организации (т.нар. колекторски фирми) до края на изключителното състояние плюс един месец; отсрочване на заплащането на налози от засегнатите компании до края на изключителното състояние плюс един месец и други, остава непроменена. Надяваме се, че е въпрос на време и точни разбори за посоката на икономическата рецесия, с цел да бъдат признати поетапно.

Прави ни обаче усещане, че всички признати досега ограничения, сякаш не се осъществят координирано сред институциите. Поне такова е чувството у хората, които са противоположната ни връзка за успеваемостта от дейностите им. Ролята на координиращ орган тук може да бъде поета от Националният стопански съвет към Министерски съвет. Ако той бъде трансфорат в непрекъснато работещ орган, като към него с право на глас се включват с изключение на актуалните членове и по един специалист от парламентарно показаните партии, водещите икономисти и финансисти, работата по използване на антикризисните ограничения на страната ще се улесни.

Нужен е освен административен, само че и експертен потенциал, както към този момент виждаме по положителната работа и наложена процедура на Националния действен щаб към Министерски съвет

Текст на законодателното предложение >>>

ЧРЕЗ

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА

КОМИСИЯТА Пожарна охрана ПРАВНИ ВЪПРОСИ

Г-ЖА АННА АЛЕКСАНДРОВА

УВАЖАЕМА Г-ЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

На съображение член 83, алинея 1 от ПОДНС предлагам за допълнение в признатия на първо гласоподаване Законопроект № 054-01-28 за изменение и допълнение на Закона за ограниченията и дейностите по време на изключителното състояние, оповестено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 година:

Създава се нов § 6б:

§ 6б. Създава се нов член 6б:

„ Чл. 6б. (1) До анулацията на изключителното състояние за периода на неговото деяние по решение на Министерския съвет министрите, регионалните шефове и ръководителите на други ведомства, дали чартърен държавни парцели, могат да одобряват решения за понижаване на размера на наемите или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти на обособени категории физически и юридически лица – наематели на държавни парцели, които са прекратили или лимитирали активността си в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, прилагани по време на изключителното състояние.

(1) До анулацията на изключителното състояние за периода на неговото деяние общинските препоръки могат да одобряват решения за понижаване на размера на наемите за общински парцели, на обособени локални налози и такси или за освобождение от заплащането им напълно или отчасти на обособени категории физически и юридически лица, които са прекратили или лимитирали активността си в резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, прилагани по време на изключителното състояние.”

Мотиви: В резултат на ограниченията и рестриктивните мерки, въведени и прилагани по време на изключителното състояние, огромен брой физически и юридически лица преустановиха или ограничиха активността си. Това от една страна ги лишава от доходи, а в същото време са задължени да заплащат отговорностите си като наематели на държавни или общински парцели, както и съответните локални налози и такси - като патентен налог, такса за битови боклуци и други За облекчение на тези лица редица общини в страната одобряват или имат желание да одобряват разнообразни ограничения от сходен темперамент, само че в същото време в немалка част от тях се пораждат подозрения до каква степен сходни решения са законосъобразни, защото съществуват законови ограничавания за смяна на размера на локалните налози и такси през съответната година. Предложеното допълнение в закона дава опция на страната и общините при предпочитание и опция от тяхна страна, Министерският съвет, надлежно общинските препоръки, да одобряват решения, с които по време на деяние на изключителното състояние да основат избрани облекчения за тези жители и компании, които за този интервал от време са принудени да лимитират своята комерсиална, стопанска, индустриална или друга активност, обвързвана с даването на артикули и услуги.

Вносител:
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР