Освобождаването на затворници ще се случи едновременноИран и САЩ са

...
Освобождаването на затворници ще се случи едновременноИран и САЩ са
Коментари Харесай

Иран и САЩ провеждат интензивни преговори за размяна на затворници

Освобождаването на пандизчии ще се случи по едно и също време

Иран и Съединени американски щати са провели " интензивни диалози “ през последните седмици с посредничеството на страна от района по отношение на размяната на пандизчии и освобождението на замразените активи на Иран в чужбина, пише  " Анадолската организация ", като се базира на иранска новинарска организация.

Според информацията, освобождението на пандизчии ще се случи по едно и също време, предава Агенция Фокус.

Освен това се споделя, че освобождението на замразените валутни запаси на Иран също ще стане " в същата рамка “, като Иран ще вкара нови сметки за задачата.

Въпросът със пандизчиите беше една от основните противоречиви точки във виенските нуклеарни договаряния, като Техеран неведнъж изиска от Вашингтон да не обвързва въпроса с нуклеарната договорка.

Най-малко четирима американски жители с двойно поданство са арестувани в Иран от години по разнообразни обвинявания, в това число шпионаж. Някои иранци също са хвърлени в пандиза в Съединени американски щати, основно за заобикаляне на глобите.

Съобщението пристигна минути откакто държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен в обява в Туитър съобщи, че страната му " в никакъв случай няма да спре да работи, до момента в който всички американски жители, държани като заложници или непозволено арестувани по света, не се приберат вкъщи “, като в същото време разгласи освобождението на седем американци, арестувани във Венецуела.

Разпространяваха се известия за един от четиримата ирано-американци, затворени в Иран, Багер Намази, който е бил позволен за лекуване заради влошено здраве.

Докладите допускат, че синът му Сиамак Намази също е освободен.

Двойката татко и наследник бяха наказани по обвинявания в " съдействие с враждебно държавно управление " надлежно през 2016 година и 2015 година и всеки от тях беше наказан на 10 години затвор.

Случаят на Багер беше завършен през 2020 година, само че на процедура му беше неразрешено да напуща страната.

Той е бил губернатор на провинция по време на ръководството на Пахлави преди 1979 година и по-късно става представител на УНИЦЕФ в няколко страни.

Синът му е предприемач и най-дълго държаният американски задържан в Иран.

Стефан Дюжарик, представител на ръководителя на Организация на обединените нации, удостовери новината в изказване в събота, като съобщи, че генералният секретарю " признателен “, че на Багер е " разрешено да напусне Иран за здравно лекуване в чужбина “ и " се радва да научи “ за освобождението на сина му от ареста.

Миналия месец фамилията на Багер обявиха, че 85-годишният мъж се нуждае от незабавна интервенция и прикани иранското държавно управление да освободи сина му, с цел да бъде с татко си по време на интервенцията.

Другите двама ирански американци, арестувани сега в Иран, са Емад Шарги и Морад Тахбаз, които също се чака да бъдат освободени според съглашението за замяна на пандизчии.

През август иранското външно министерство прикани Вашингтон да освободи ирански жители, държани в американски затвори, и да се заеме с казуса без значение от продължаващите договаряния за избавяне на нуклеарната договорка.

Министерството изрази готовността на Иран да приложи съществуващо съглашение със Съединени американски щати за замяна на пандизчии, като прикани администрацията на Байдън да не слага " предварителни условия “.

Междувременно, както беше оповестено от Nour News, блокираните активи на Иран в чужбина, основно в Южна Корея, евентуално също ще бъдат освободени като част от съглашението, което се създава.

Техеран твърди, че повече от 7 милиарда $ валутни запаси са били блокирани от Сеул под натиска на Съединени американски щати, което е довело до напрежение в връзките през годините.

Преговорите за разрешаване на казуса, в това число и на по-високо равнище, не доведоха до резултат.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР