Освобождаването на заложници от Газа, съгласно временното примирие с Хамас,

...
Освобождаването на заложници от Газа, съгласно временното примирие с Хамас,
Коментари Харесай

Отложиха споразумението за спиране на огъня между Израел и Хамас

Освобождаването на заложници от Газа, според краткотрайното помирение с " Хамас ", няма да стане преди петък, заяви израелският консултант по националната сигурност Цахи Ханегби, представен от Ройтерс.

Първоначално двете страни се бяха разбрали съглашението за преустановяване на огъня да влезе в действие в четвъртък.

В изказване, публикувано от държавното управление на Израел, съветникът по националната сигурност показва, че договарянията за освобождението на заложниците не престават и напредват. 

" Началото на освобождението (на заложниците) ще протече според съглашението сред страните, само че не преди петък ", съобщи израелският представител.

Израел и " Хамас " реализираха договорка за четиридневно помирение, по време на което би трябвало да бъдат освободени минимум 50 заложници в Газа, пленени при смъртоносните офанзиви на палестинците от 7 октомври. По проект групировката би трябвало да освобождава по 10 заложници дневно, с цел да печели по ден " пауза " в боевете, се показва в документ на израелското държавно управление.

На собствен ред Израел се ангажира да освободи минимум 150 палестински пандизчии и ще допусне повече филантропична помощ в обсадената крайбрежна територия след седмици на бомбардировки и престрелки.

Засега не е ясно каква е повода за отлагането на договорката, която бе контрактувана след продължителни договаряния с присъединяване на Израел, палестински въоръжени групировки, Катар, Египет и Съединените щати.

Говорителят на катарското външно министерство Маджед Ал-Ансари сподели в четвъртък, че използването на съглашението " продължава и върви позитивно ".

" Споразумението за помирение, което беше реализирано, ще бъде подписано в идващите часове ", сподели той.

То не се употребява с поддръжката на всички представители на израелското държавно управление. Министърът на националната сигурност Итамар Бен-Гвир разказа договорката като " историческа неточност ", която ще насърчи " Хамас "  и ще сложи в риск живота на израелските бойци.

Около 240 заложници бяха взети за заложници от палестински бойци при нахлуването в Израел на 7 октомври, при което също бяха убити 1200 души, множеството от които цивилни, съгласно израелските управляващи. Атаката провокира бурна израелска атака в ръководената от " Хамас " Газа, като спроед палестински данни убитите са над 14 000 души, хиляди от които деца.

Нетаняху поддържа съглашението с " Хамас ", само че даде обещание, че прекратяването на огъня ще бъде краткотрайно и няма да постави завършек на акцията за заличаване на групировката.

" Ние печелим и ще продължим да се борим до цялостната победа ", увери той в сряда.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР