Освобождаването на пастор Андрю Брансън от турските власти беше прието

...
Освобождаването на пастор Андрю Брансън от турските власти беше прието
Коментари Харесай

Вечерни новини: По-важното от уикенда и какво се очаква през новата седмица

Освобождаването на свещеник Андрю Брансън от турските управляващи беше признато добре от пазарите - късно в петък лирата нарастна, а по-късно президентът Тръмп съобщи, че Съединени американски щати може да вдигнат глобите против Турция.

Още по тематиката
Вечерни вести: Борсите потънаха, по какъв начин страната ще финансира религиите

И още: Ryanair стартира полети сред София и остров Крит, ЦСКА ликува: " Емблемата е наша! ", a " Союз " се приземи спешно
11 окт 2018
Вечерни вести: Има арестуван за убийството в Русе, ГЕРБ подари на Георги Гергов 43 млн. лв.

И още: Николай Нанков се завръща като зам.-министър на районното развиване, противоречивите промени в Закона за вероизповеданията на първо четене
10 окт 2018 Почивните дни минаха умерено и с няколко отзвука от вести и събития от края на работната седмица. Премиерът Бойко Борисов забрани възлагането на действия на най-голямата строителна компания " Джи Пи груп ", а тя се отхвърли от най-голямата си поръчка - тунел " Желензница ". Стана ясно, че с прокетозакона за бюджета на здравната каса се готвят промени от следващата година, които ще засилят регулациите и рестриктивните мерки върху разноските и ръководството на всички лечебни заведения, в това число и частните. Ефектите, от което следва да се разискват и видят в бъдеще. С развиването на обществения бранш е обвързван и различен значим индикатор за България – в класацията за човешки капитал страната заема 44-място в нова ранглиста на Световната банка, показана в неделя. Според нея, това което може да вдигне капацитета на младите българи са вложенията в обучение и опазване на здравето.

Положителна вест от Съединени американски щати – откакто Турция освободи американския свещеник Андрю Бранъсн, президентът Доналд Тръмп разгласи, че може да анулира глобите по отношение на Турция.

Предстоящата седмица се чака да бъде натоварена с политически и стопански събития – в България Българска социалистическа партия внася избор на съмнение, в понеделник ще бъдат оповестени данните по друга гореща тематика в страната – инфлацията, а в Европа в сряда и четвъртък ще се организира основна среща сред Англия и представителите на Европейски Съюз в следващ опит за реализиране на съглашение за Brexit.

Здравното министерство ще управлява финансите и на частните лечебни заведения
Здравното министерство ще има цялостен надзор върху ръководството и финансите и на частните лечебни заведения, в случай че бъдат признати измененията в Проектът за изменение и допълнение на проектозакона за бюджета на здравната каса за 2019 година

Ведомството на Кирил Ананиев ще дава мнение за заеми, публични поръчки и назначенията в борсовете с изключение на на държавните, само че и на частните лечебни заведения. Изискванията ще се управляват от нова мегаагенция. Проблемът е, че по този метод се нарушава неприкосновеността на частната благосъстоятелност, изключително в случай че министърът има право да назначава ръб и да утвърждава бизнес проекта на частната болница.

България е на 44-о място в ранглиста за човешкия капитал
Дете, родено през днешния ден в България, ще бъде продуктивно на 68% от капацитета си като възрастен, в условия на чудесно здраве и цялостно обучение. Това демонстрира нов показател за човешкия капитал, създаден от Световната банка. Той прави оценка продуктивността на младите съгласно национални индикатори за опазването на здравето, образованието и продължителността на живота. Така България се нарежда на 44-о място в класацията измежду 157 страни.

От думите на изпълнителния шеф на банката Кристалина Георгиева пред медии излиза наяве, че страната се показва по-добре от страни със сходни приходи, само че по-зле от други в района Централна и Източна Европа. " Ако желаеме да сме по-богати на следващия ден, би трябвало да влагаме в децата си през днешния ден ", споделя Георгиева.

" Репортери без граници " упорства да се ревизира дали обвиненият за убийството на Виктория Маринова е работил самичък
Международната организация " Репортери без граници " упорства да се ревизира дали обвиненият за убийството на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров е работил самичък, или има и други забъркани, съобщи в изявление за Българска национална телевизия и представена от " Дневник " Полин Адес-Мевел, началник на бюрото на " Репортери без граници " за Европейския съюз - район Балкани. Адес-Мевел сподели, че е рано да се вършат изводи дали убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова е обвързвано с работата ѝ.

Българското държавно управление би трябвало да подсигурява сигурността на сътрудниците на убитата журналистка, сподели Адес-Мевел. " Ние се чудим за какво няма отговор на нашите апели. Не считаме, че българските управляващи поставиха старания да защитят публицистите от уеб страницата " Биволъ ". Също по този начин в неделя призовахме да се обезпечи отбрана на сътрудниците на Виктория Маринова, без значение дали убийството ѝ е обвързвано с работата ѝ, или не ", добави тя.

Съединени американски щати може да вдигнат глобите против Турция
Съединени американски щати може да анулират глобите против Турция след освобождението на свещеник Андрю Бранъсн, който бе упрекнат от турските управляващи в терористична активност. Президента Доналд Тръмп приветства освобождението на Брансън като голяма стъпка към възстановяване на връзките сред Вашингтон и Анкара и разгласи, че администрацията му може да преразгледа наложените на Турция стопански наказания.

В опит да принуди Анкара да освободи арестувания още през 2016 година Протестантски просветител на 1 август тази година администрацията на Тръмп вкара наказателни мита за турските алуминий и стомана. В отговор Ердоган разгласи протест на американската електроника, само че всичко това се отрази съществено върху турската стопанска система и аргументи доста обезценяване на турската лира. В резултат на новината за освобождението на Брансън лирата нарастна от най-високата си стойност от август насам.

[Столична Община] Към София потеглят първите електрически рейсове

Първите 20 електробуса за градския превоз дойдоха на пристанището в Бургас през днешния ден, заяви във фейсбук профила си кметът на София Йорданка Фандъкова. До средата на седмицата те ще са в столицата и ще стартира подготовката им за включване в транспортната скица. " Това е първата доставка на електробуси, откакто в последните години тествахме няколко разнообразни технологии по разнообразни линии в София ", написа Фандъкова.

КАКВО съдебна експертиза ОЧАКВА ПРЕЗ ИДНАТА СЕДМИЦА

Българска социалистическа партия завърши процедурата за избор на съмнение в понеделник
Депутатите от социалистическата партия ще внесат искане за избор на съмнение на държавното управление в понеделник. Той ще е за ръководството на опазването на здравето, както и концепциите на държавното управление за промени в бранша. Българска социалистическа партия бяха подготвени с претекстовете още предходната седмица, само че водачът Корнелия Нинова заяви, че преди да ги внесат са решили да чуят представители на разнообразни страни в сектора. От предишния вторник насам те се срещнаха със сдружението на общинските лечебни заведения, с организацията на общопрактикуващите лекари, с Националната пациентска организация, с Асоциацията на застрахователите, а в понеделник преди обед е плануван диалогът с Българския лекарски съюз.

Най-вероятно дебатите по вота ще са още тази седмица, защото правилникът за работа на Народното събрание планува те да се насрочат не по-рано от три дни от внасянето на претекстовете и не по-късно от седем. Гласуването е най-малко 24 часа след приключването на полемиката. За да бъде сполучлив, вотът би трябвало да бъде подсилен от минимум 121 депутати, които Българска социалистическа партия няма. Дори с поддръжката на Движение за права и свободи, които споделиха, че ще дефинират отношението си като прочетат претекстовете, опозицията има общо 104 гласа. Депутатите на " Воля " (12 души) по-скоро няма да поддържат настояването. Така единствената опция е разединение в ръководещата коалиция, каквото на този стадий не наподобява действително.

Румен Радев ще бъде признат от кралицата на Англия
Президентът Румен Радев отпътува на работно посещаване във Англия в сряда. Той е поканен от кралица Елизабет II. Българският държавен глава ще бъде признат от Н.В. в четвъртък. Визитата планува и лекция, която Радев ще изнесе в университета в Оксфорд, президентът ще се срещне и с българската общественост. Той ще бъде и в Съюзното военноморско командване на НАТО в Нортууд. Съпругата му Десислава Радева ще се види с учители, които преподават в българските учебни заведения във Англия.

Румен Радев няма да е първият български държавен глава на посещаване при кралицата на Англия. Преди него визита имаха и Росен Плевнелиев, и Петър Стоянов. За Радев визата е значима на фона на подмятанията от ръководещите от ГЕРБ, че е в интернационална изолираност. До края на годината той има планувани визити в Париж, Виена и Варшава.

Отчет за летния туристически сезон
Министърът на туризма Николина Ангелкова ще организира работна среща с представители на сектора на 15 октомври 2018 година (понеделник), на която ще бъдат систематизирани резултатите от миналия летен сезон и ще бъде разисквана подготовката за лято 2019 година Оценките все още сочат 3.6% растеж за юни, юли и август или общо над 4.480 млн. задгранични туристи, които са посетили нашата страна за тези три месеца. Приходите от в туризма от началото на годината пък са към 2 милиарда евро или с 8.1% над тези за същия интервал от предходната година.

В понеделник Изпълнителна организация за поощряване на дребните и междинните предприятия и Министерство на стопанската система, започват процедура по набиране на планови оферти по ваучерната скица за даване на услуги за издаване на скъпи бумаги на финансовите пазари. Тя е ориентирана към обезпечаването на достъп за българските дребни и междинни предприятия до финансиране.

Какво нараства през септември
В понеделник Националният статистически институт (НСИ) ще разгласява данни за инфлацията в страната през септември. За информация, предходните два месеца демонстрираха покачване на междинното ценово ниво с годишен ритъм от 3.5%.

Ускорението на инфлацията в страната се дължи най-вече на външни фактори като цените на горивата, а упованията са следващата година този мотор да се успокои и покачването да се забави. От друга страна, резултат оказват и по-високите приходи на работещите в България, които пък подвигат цените на някои услуги.

Европейски Съюз и Англия се пробват да се договорят за Brexit
На 17 и 18 октомври английският министър председател Тереза Мей ще има среща с водачите на останалите 27 страни от Европейски Съюз и управлението на Европейската комисия в следващ опит за реализиране на съглашение за излизането на Англия от Европейски Съюз и за бъдещите връзки сред двете страни.

На 17 октомври ще има вечеря на водачите на 27-те и вярата е, че на 18 октомври към тях ще може да се причисли и Мей, с цел да бъде оповестено, че е реализиран задоволителен прогрес по въпроса за ирландската граница, с цел да си коства да бъде свикана специфична среща на върха на Европейски Съюз на 17-18 ноември, отдадена на Brexit. На нея би трябвало да бъде финализирана договорката по отдръпването и да бъде показана чернова на документ, уреждащ бъдещите връзки сред Европейски Съюз и Англия, в това число комерсиалните връзки.

Македонският парламент ще се опита да ратифицира контракта с Гърция
Управляващите в Скопие показаха 15 октомври като всекидневен краен период, до който Народното събрание да се опита да ратифицира контракта с Гърция за смяна на името на някогашната югославска република на Република Северна Македония. За утвърждението са нужни 80 гласа, като ръководещата коалиция разполага със 71, което значи, че е належащо най-малко 9 депутати от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ да гласоподават " за ".

Ако вотът се провали, министър председателят Зоран Заев твърди, че неотложно ще разпусне Народното събрание и ще свика предварителни парламентарни избори, които може да бъдат планувани за 25 ноември. Одобряването на договорката за името ще отвори пътя на Македония към Европейски Съюз и НАТО.

OUT_OF_OFFICE

Стендъп комеди
15.10

Ах, този смях! Основната вечер със стендъп комедия от " Фестивала на комедията " събира на едно място Иван Кирков, Васил Ножаров, Ники Банков, Петя Кюпова, Николаос Цитиридис, Александър Деянски и други Това е петото подред издание на фестивала и продължава 30 дни със 101 стендъп комеди шоута. От 20:00 ч., в зала 1 на НДК, вход: 24 лева

Музейко гостува
15-31.10

Еврика! Детски теоретичен център " Музейко " гостува в Дома на хумора и сатирата в Габрово. Откритията на XIX и XX век, както и известни съоръжения, за които се знае прекомерно малко, са показани в изложбата " Изобретенията ". Децата ще научат по занимателен метод кои са Самюъл Морз, Александър Бел, Блез Паскал, Вилхелм Рьонтген и доста други изобретатели. Интерактивно прекарване, в което посетителите могат да тестват от телеграфа и рентгена, до " дядото " на смарт телефона. В " Дом на хумората и сатирата ", Габрово

Лектор
16.10

Домът на пингвините. Ratio за следващ път канят забавен преподавател, с цел да потопят всички запалянковци в науката по един прелестен и несъмнено не отегчителен метод. Темата е Антарктика - за южните си завършения ще опише доцент доктор инж. Аспарух Камбуров. Той е геодезист, при започване на 2017 година се включва в 25-ата юбилейна Българска антарктическа експедиция и прекарва 30 дни из заливите и ледниците на остров Ливингстън. Той дава обещание да показа по какъв начин се вършат проучвания на ледения континент и какво е " Куцото куче ". В клуб " Строежа ", начало 20 ч.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР