Освобождаването на двама американски заложници от Газа, първото откакто Хамас

...
Освобождаването на двама американски заложници от Газа, първото откакто Хамас
Коментари Харесай

Хамас освобождава двама заложници, докато въпросите за забавената помощ и предстоящото нахлуване се задълбочават

Освобождаването на двама американски заложници от Газа, първото откогато Хамас стартира своята брутална офанзива против Израел, задълбочи въпросите за ориста на към 200 други заложници, в случай че израелските войски отидат в анклава, където филантропичните условия стават все по-тежки.

Хамас, ислямистката въоръжена формация, която управлява Газа, съобщи заложниците на границата в петък, като Джудит Тай Раанан и нейната 17-годишна щерка Натали Раанан в този момент са на път да се съберат още веднъж с обичания нечий.

За фамилията им освобождението бележи края на един призрачен сън, който стартира на 7 октомври, когато членове на Хамас направиха най-лошото кръвопролитие на евреи след Холокоста, убивайки повече от 1400 души и отвличайки десетки назад в Газа.

Досега минимум 4127 души са били убити при ответните удари на Израел против Газа, съгласно следеното от Хамас палестинско министерство на опазването на здравето в Газа, в това число стотици дами и деца – макар че Израел твърди, че е ориентиран единствено към локации на Хамас.

„ Готови сме да стартираме това необикновено пътешестване на излекуване и облекчение на контузии за нея “, сподели Бен Раанан, братът на Натали.

Но, уточни той, кошмарът продължава за безчет други.

„ Има фамилии на всички места в Газа и в Израел, които претърпяват загуба, която даже не мога да си показва “, сподели той.

В тази фотография, предоставена от израелското държавно управление, американските заложници Джудит Тай Раанан и нейната 17-годишна щерка Натали Раанан се виждат след освобождението им в петък. На тази фотография, предоставена от израелското държавно управление, американските заложници Джудит Тай Раанан и нейната 17-годишна щерка Натали Раанан се виждат след освобождението им в петък. Раздавателен материал/Израелско държавно управление

Много от тези израелски фамилии участваха на гала в Тел Авив в петък, където масата за вечеря в Шабат беше подредена с 200 празни сервиза, с цел да показват заложниците. Шабат, заветен ден за отмора и размисъл всяка седмица, постоянно е време, когато еврейските фамилии се събират за хранене и молитва.

Говорител на Хамас съобщи в петък, че двамата американски заложници са били освободени „ по филантропични аргументи “ и с цел да „ потвърдят на американския народ и на света “, че изказванията на държавното управление на Съединените щати „ са погрешни и неоснователни “.

И до момента в който освобождението беше приветствано от международни водачи, в това число тези в Съединените щати, Обединеното кралство и Франция, тези в Израел показаха песимизъм по отношение на претекстовете на Хамас и дадоха обещание да продължат своята бурна контраофанзива.

„ Двама от нашите заложници са вкъщи. Няма да понижим напъните за връщане на всички отвлечени и изчезнали. Едновременно с това продължаваме да се борим, до момента в който не реализираме победа “, сподели израелският министър председател Бенямин Нетаняху в изказване в обществените медии в петък.

Майор Дорон Шпилман, представител на Израелските отбранителни сили (IDF), сподели пред CNN в петък, че това е " неуместен " опит на Хамас да " завоюва повече международно снизхождение, като играе тази филантропична карта ".

„ Разбира се, уповавам се, че хората няма да имат толкоз къса памет и ще знаят, че това е една от най-големите терористични сили в света. Мисля, че е доста значимо да не изпускаме това от взор “, добави той.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР