Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора

...
Освобождаването на боеприпаси и тяхното освежаване чрез използване на договора
Коментари Харесай

МО опровергава Радев: пращаме на Украйна боеприпаси, които иначе ще унищожим

" Освобождаването на муниции и тяхното ободряване посредством потребление на контракта сред Министерството на защитата (МО) и ВМЗ - Сопот е мярка, която разрешава да се освободим от муниции действен ресурс, които са на края на своя експлоатационен запас. "

С тези думи заместник-министърът на защитата Атанас Запрянов на процедура опроверга през днешния ден президента и главнокомандващ армията Румен Радев, който малко по-рано денем направи подстрекателство, че България може да остане без муниции като стартира да доставя Украйна. 

Според ген. Запрянов, в случай че не деблокираме и не се освободим от боеприпасите по складовете в този момент, ще се наложи след няколко години да ги утилизираме.

" За мен не е точна декларацията на някои политици и медии, които настояват, че ние ще деблокираме всичко, което имаме в складовете, и по-късно ще чакаме те да бъдат попълнени ", разяснява още той, представен от Българска телеграфна агенция. 

Ще деблокираме ресурси, когато получим запасите, които са обещани да бъдат създадени за МО, изясни заместник-министърът.

Той запомни, че има разпоредба, с която запасите се блокират или деблокират и която регламентира какъв брой време след деблокирането им би трябвало да бъдат възобновени.

Както Клуб Z писа в своята статия  през февруари, едно, че има решение на 48-ото Народното събрание, в което се показва " " Министерският съвет да пристъпи към възобновяване на ведомствените военновременни ресурси на Министерството на защитата, представляващи въоръжение и муниции, чийто период на предпазване изтича до три години, в това число и посредством подмяна на наличните такива с новопроизведени от държавните обществени предприятия на съответната равноценност " ; и второ отчет на МО разказва, че " главната част от наличните във Въоръжените сили муниции, избрани като ведомствени военновременни ресурси, са създадени в интервала 70-те - 90-те години на предишния век, като съответни списъки даже и по-рано ".

" Това, което България ще даде на Украйна с втория транш военна помощ, по същина и темперамент е като в първия транш – непотребни муниции и някои механически средства, изясни още заместник-министърът. Решението за ускорение на процеса за освобождение на спомагателни оперативни ресурси е взето, тъй като в МО има писмо от ВМЗ – Сопот, че те са в положение в изпреварващи периоди да възстановят това, което е подадено ", увери наново зам.-министърът.
Мобилизация
" Изтеглиха от Народното събрание значим документ - за състава на военновременните формирования, като погазиха плановете на военната експертиза от какво въоръжение и муниции имаме потребност, с цел да ги поддържаме. В момента текат скоростни процеси на препланиране и смяна на критериите, тъй че да бъдат освободени избрани въоръжения и муниции и да бъдат оповестени за непотребни въз основата на нови планове ", разкритикува още Радев по-рано през днешния ден.

А в отговор ген. Запрянов отвърна, че всички военновременни формирования, които Народното събрание е задължило МО да има подготвеност да активизира и техните ресурси са налични, съобщи Атанас Запрянов. " Ако се наложи да вършим готовност, можем да ги въоръжим и да бъдат подготвени да водят война. Оперативните ресурси са отвън формированията ", уточни още той.

Радев засяга фактът, че постоянния кабинет отмени преди седмица план на кабинета на президента - " за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване числеността на запаса на въоръжените сили ". Така дефинирано решението не " сграбчва окото ". Какво в действителност се крие зад него? 

Както Клуб Z писа, в един от последните дни на 48-ото Народно събрание депутатите са обсъждали импортирания в края на декември от кабинета " Проект на решение за установяване на военни формирования и структури за допълнение на въоръжените сили във военно време и за установяване на числеността на запаса за въоръжените сили ". Това е било опит за следващо ограничение на военната помощ. С него на процедура се е желало увеличение на запасите от хора и техника, което би трябвало да бъде достигнато до 31 декември тази година. 

Според източниците ни е ставало въпрос за нарастване с 25 на 100, като задачата е била Народното събрание да " парафира " настояването, с цел да може след това служебната власт да се стимулира: " Няма какво да дадем на Украйна, тъй като ще навлезем в мобилизационния ресурс ".
По каналния ред
Радев сподели също през днешния ден, че описът с въоръжението, поискано от президентът на Украйна Володимир Зеленски, е в Министерския съвет и президентът не е осведомен с него.

" Ако президентът желае такава информация, има ред, по който той може да я изиска и никой не може да откаже. Президентът е позволен на 100% до информацията във Въоръжените сили ", отговори Запрянов.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР