Освобождаването му, обявено днес непосредствено след визита на френския министър

...
Освобождаването му, обявено днес непосредствено след визита на френския министър
Коментари Харесай

Ердоган освободи френски журналист след 50 дни в затвора

Освобождаването му, оповестено през днешния ден директно след аудиенция на френския министър на външните работи Жан-Ив Льо Дриан в Анкара, съставлява "голямо облекчение ", съобщи френският президент Еманюел Макрон, представен от Агенция Франс Прес и Българска телеграфна агенция.

"Радвам се за освобождението на Лу Бюро. Това е огромно облекчение за всички нас ", написа Макрон в Туитър.

Дриан пък разяснява, че при връщането си от Турция е научил с огромно неспокойствие новината за техния съотечественик.

По време на визитата си в Анкара френският външен министър се застъпи за връщанто на журналиста, откакто Макрон изиска в края на август от турския си колета Реджеп Тайип Ердоган бързото му освобождение.

Бюро, който бе в затвор в Шърнак, в Югоизотчна Турция, се чака да бъде експулсиран бързо от Турция към Франция, съгласно неговия юрист Мартен Прадел. Комитетът за поддръжка на журналиста съобщи, че той се чака да дойде в Париж в събота.

На първо време това освобождение е голямо облекчение за фамилията и за приятелите на Лу Бюро, написа в Туитър неговият юрист. Съдът в Шърнак обаче не е завършил делото и битката ще би трябвало да бъде продължена, добави той.

Лу Бюро, студент по публицистика в Брюксел , бе арестуван на 26 юли на границата сред Ирак и Турция, откакто у него били открити фотоси, на които той е в компанията на сирийски кюрдски бойци от Силите за отбрана на народа. Анкара преглежда Силите за отбрана на народа /СЗН/ като терористична организация, обвързвана с Кюрдската работническа партия /ПКК/. Тези фотоси, съобщи обаче отбраната, датират от интервала на репортаж от 2013 година за изискванията на живот на сирийското население.

Журналистът е обвинен от турското правораздаване, че е "член " на СЗН. Турското правораздаване отхвърли два пъти искане за условно освобождение на 27-годишния Лу Бюро, който е работил за телевизионните канали ТВ5 Монд и Арте.

Самият Ердоган държеше ключа за неговата килия , съобщи за Агенция Франс Прес генералният секретар на Репортери без граници Кристоф Делоар.

"Това е опит за заплашване във връзка с публицистите, които желаят да вършат следствия в южната част на страната и за кюрдските придвижвания ", посочи той.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР