Освобождаване от такси за обучение на всички студенти от българската

...
Освобождаване от такси за обучение на всички студенти от българската
Коментари Харесай

Махаме таксите за обучение на студентите от българската диаспора в 6 страни

Освобождаване от такси за образование на всички студенти от българската диаспора в Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия, признати по актове на Министерски съвет в български държавни висши учебни заведения, плануват измененията в четири нормативни акта, които Министерският съвет одобри със свое разпореждане, заяви пресслужбата на кабинета.

До момента тези студенти заплащат такса за образованието си като българските жители, в случай че с съответната страна, чийто жители са, няма двустранна договореност за освобождение от такива такси за образование.

С измененията в Постановлението за изискванията и реда за даване на стипендии на студентите, докторантите и специализантите от държавните висши учебни заведения и научни организации се планува безусловното даване на стипендии от 240 лева през първата година на следването на признатите студенти от Албания, Косово, Молдова, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия. Изменението ще обхване новоприетите студенти за образователната 2020/2021 година Друго облекчение за кандидат-студентите, което се планува, е те да могат да подават документи и вземат участие в класиране и посредством интернет основан портал.

Промените плануват още въвеждане на присъединяване на българските неделни учебни заведения в чужбина и на задграничните представителства на България в организирането и реализирането на дейностите по приемане на студенти, докторанти и специализанти - българи, живеещи отвън България. Дава се опция, когато в образуването на спортния бал взе участие оценката от държавен зрелостен изпит по български език и литература, само че в дипломата за приблизително обучение такава не е вписана, по решение на Академичния съвет на висшето учебно заведение и за обособени специалности, вместо нея за балообразуваща да бъде взета оценката от държавен зрелостен изпит по съответния непознат език, изучаван в страната, и оценката от сполучливо положен тест по български език. Това ще важи за кандидат-студенти, които през последните 3 години на образованието си са били възпитаници в задгранични учебни заведения.

Като продължение на започнатата от МОН политика по споразумяване на статута на българските лектори в чужбина, преподаватели по реда на Постановление на Министерски съвет 103/1993 година, са обновени и разширени наредбите за реда и изискванията за командироване и за статута на преподавателите по български език и литература, българска история, музика, национални принадлежности, национални танци и други в задгранични междинни и висши учебни заведения.

С предлаганите промени в Постановлението за обезпечаване на преподаватели по български език и литература в задгранични висши учебни заведения се планува Министерството на образованието и науката да обезпечава посредством трансфер на държавните висши учебни заведения, надлежно на научните институти, финансови средства за застраховане с изключение на на разноските за съществени трудови хонорари и осигурителни вноски на командированите преподаватели и други законово открити наложителни заплащания от работодателя. Тези спомагателни заплащания се включват в средствата, трансферирани от Министерството на образованието и науката към висшите учебни заведения и научните организации.

Чрез признатите нормативни промени ще се обезпечи опция за осъществяване на политиката на министерството, обвързвана с просветителната активност измежду българите в чужбина, ще се улесни достъпът на българите в чужбина до образование в държавните висши учебни заведения в България, ще се основат тласъци за привличане и връщане на сънародниците ни, които живеят отвън България, ще се подобрят изискванията за командироването и за статута на българските преподаватели в задгранични междинни и висши учебни заведения, се акцентира в прессъобщението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР