Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране на изграждането на 5G

Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране на изграждането на 5G ...

Освобождават се честоти за изграждането на 5G мрежи.


Освобождава се радиочестотен спектър за стартиране на изграждането на 5G мрежи. Това предвижда приетото решение от правителството за изменение и допълнение на Националния план за разпределение на радиочестотния спектър.

По този начин се създават условия за предприемане на действия от Комисията за регулиране на съобщенията за организиране на дейността по предоставяне на операторите радиочестотен спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz, необходими за изграждане на 5G мрежи.

Те следва да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на страната по територия, а не само по население.

Направените изменения са в съответствие с Националната пътна карта за изпълнение на задълженията на България по решение на Европейския парламент и на Европейския съвет от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза.

Правителствата трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите и разгръщането на 5G мрежи и услуги, каза във вторник министърът на транспорта Росен Желязков по време на министерска кръгла маса за ролята на високоскоростните цифрови мрежи. Събитието се проведе в Будапеща и е част от програмата на форума на Международния съюз по далекосъобщенията ITU Telecom World 2019.

Източник: mediapool.bg