“Освободете журналистите. Нека веригите вестници, които се издържат само от

...
“Освободете журналистите. Нека веригите вестници, които се издържат само от
Коментари Харесай

Кризата като възможност – идва ли краят на “рекламните медии”?

“Освободете публицистите. Нека веригите вестници, които се устоят единствено от реклами, да загинат. И държавното управление не би трябвало да влага в спасяването на такива медии ”.

Така стартира просторен разбор на The New York Times за резултатите на пандемията от ковид върху обичайните медии, които се устоят от реклама.

Така, да вземем за пример, в случай че се намерят искащи, могат да купят най-голямата новинарска верига вестници в страната – Gannett, за скромната сума от 261 милиона $.

Покупката на веригата, обаче, не си коства парите – това би означавало да вземете заем с гигантска рента от голяма компания в Съединени американски щати, и да се надявате посредством рекламния бизнес да изплатите заема си. Заради пандемията, рекламният бизнес е на безспорното си дъно.

Дойде ли време и пандемията да промени медиите, се пита в разбора, от който излиза наяве, че публицистите е по-добре да изоставен медиите, които разчитат главно на реклами, и да се насочат към бъдещето – национална осведомителна мрежа от хиляди нонпрофит онлайн нюзруми, които осведомят в действително време. Традиционните локални медии към този момент са към своя край.

По този метод с новаторската концепция могат да бъдат избавени единствените, които си заслужават спасението – публицистите от хиляди “рекламни ” медии, които в нов вид медия биха имали опция да бъдат в пъти по-независими от рекламодателите.

Идеята е на Елизабет Грийн, създател на Chalkbeat – нестопанска новинарска организация, отразяваща проблемите на образованието във Вашингтон. Някога била част от вестник „ Ню Йорк Сън “, само че след затварянето на вестника, взема решение да продължи да прави това, което обича – да написа за обучение. С времето концепцията й се уголемява и тя основава American Journalism Project, който има за цел да сплоти огромна част от медии с нестопанска цел в областта на образованието, проверяващата публицистика, правосъдната система или просто районни медии.

Междувременно обичайните медии се борят за всяка държавна помощ, която може да им бъде отпусната, до момента в който публицистите в тях с риск за живота си описват истории с ковид, с цел да привлекат рекламодатели. Местният бизнес, който другояче от десетки години насам цялостни вестникарските страници с реклами – автокъщи, локални киносалони и други дребни рекламодатели, към този момент е на дъното и не може да си разреши никакви реклами.

Маргарет Съливан от The Washington Post към този момент предложи необятен “план за възобновяване след епидемията ”,като прикани и за това държавното управление на Съединени американски щати да се включи в подпомагането на бизнеса. Без деликатни ограничавания на получателите на тези помощи, обаче, голям дял от тези държавни пари ще отидат за обречени вестници вериги, за които съществена цел, (както основният изпълнителен шеф на Gannett сподели в края на февруари) е погашение на дивиденти на акционерите си.

Според Грийн новите медии биха могли да имат поддръжката на Фейсбук и Гугъл, които вместо да заплащат на хората да вършат видеа в Youtube, биха могли да популяризират вести на такива нови различни медии.

Предложението страната да не подкрепя обичайните медии среща голям отпор от огромните медийни вериги, като Gannett, Media News group и Tribune. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР