Освободеният предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман, който лежа за

...
Освободеният предсрочно от затвора австралиец Джок Полфрийман, който лежа за
Коментари Харесай

Джок Полфрийман вече може да напуска България

Освободеният предварително от пандиза австралиец Джок Полфрийман, който лежа за убийството на Андрей Монов, към този момент няма и възбрана за овакантяване на страната.

Върховният административен съд (ВАС) през днешния ден дефинитивно анулира заповед на дирекция " Миграция " на Министерство на вътрешните работи от 2011 година, с която му беше наложена възбраната, а от Министерство на вътрешните работи отказваха да я анулират повече от година, откакто Полфрийман към този момент беше освободен от пандиза, предава.

През януари т.г. Административният съд София-град (АССГ) анулира заповедта на шефа на дирекцията Николай Николов, само че оттова апелираха решението пред Върховен административен съд. Мотивът им беше, че работят в обвързана подготвеност с прокуратурата и защото заповедта е издадена по предложение на Софийската градска прокуратура, тя би трябвало да ги уведоми и за отпадналата нужда от задържането на Полфрийман, с цел да бъде анулирана заповедта.

Заради тълкуването на Министерство на вътрешните работи се получи куриозна обстановка, в която австралиецът имаше възбрана за овакантяване на страната и заповеди за експулсиране и за влизане на територията на Европейския съюз за 5 години.

Днес висшите съдии Кремена Хараланова (председател на състава), Светослав Славов (докладчик) и Мира Райчева одобриха, че вярно АССГ е отменил заповедта и обявиха, че на никое място в закона за чужденците не е планувано условие Министерство на вътрешните работи да чака предложение от прокуратурата, с цел да анулира заповед, за която към този момент няма съображение да работи.

" Никъде в ЗЧРБ не се планува такова условие. При отпадане на законовите условия, визирани в нормата на член 43, алинея 1, т. 1 от същия закон, няма спънки заповедта да бъде анулирана без да се изисква безусловно предложение на различен орган ", показва Върховен административен съд и акцентира, че тази мярка не е безсрочна, а има съответна цел и тя е била да не се допусне отклонение от изтърпяване на наложеното наказване.

През 2011 година Полфрийман беше дефинитивно наказан на 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов, само че предходната година Софийският апелативен съд го освободи предварително.

Веднага по-късно тогавашният основен прокурор Сотир Цацаров изиска делото да бъде обновено, само че през май т.г. Върховният касационен съд остави настояването му без разглеждане и по този начин Полфрийман беше дефинитивно свободен. Оказа се обаче, че не може да напусне страната поради остарялата възбрана.

" Предвид това, че наложеното наказване " отнемане от независимост " понастоящем не се извършва и лицето е освободено от пандиза, то мярката по член 43, алинея 1, т. 1 ЗЧРБ към този момент не извършва задачата на закона, защото фактическото съображение за използването ѝ е отпаднало ", декларира Върховен административен съд в решението си.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР