Освободеният изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева

...
Освободеният изпълнителен директор на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева
Коментари Харесай

"Не е наясно с дейността и принципите на управление": консолидационната компания за освободения директор

Освободеният изпълнителен шеф на Държавната консолидационна компания (ДКК) Ваня Караганева не е била до дъно наясно с активността на компанията и не е разбирала съществени правила на ръководство, пишат от ДКК в собствен контракоментар към Караганева. " За разлика от сдруженията с лимитирана отговорност, които се ръководят еднолично от шефове, ДКК като акционерно сдружение се ръководи посредством съвет на шефовете ", написа в позиция до медиите от името на компанията без да се показва съответен източник.

Караганева, назначена в Съвета на шефовете на сдружението от някогашния министър на стопанската система Кирил Петков, в понеделник, 29 ноември, с на трима (утвърдени от кабинета " Борисов 3 " ) от петимата членове на съвета. Аргументите за уволнението са тежки нарушавания, осъществени в интервал от един месец, в който тя е изпълнителен шеф, съгласно решение на Съвета на шефовете, което в този момент той дефинира като кадрова неточност. Впоследствие Караганева, защото съвещанието не е било свикано по надлежния ред, не са били известени и всички членове на съвета. Поради тази причина Агенцията по вписванията към момента не е вписала решението. Заради метода на привикване и неналичието на предизвестие за готвеното решение, оставката на тримата членове на съвета (Рая Каназирева, Радостин Вазов и Диляна Софиянска) изиска министърът на стопанската система Даниела Везиева, която е принципал на компанията. Антикорупционната комисия пък заяви, че стартира инспекция на активността на Караганева.

 Рая Каназирева остана единствен изпълнителен шеф след освобождението на Ваня Караганева
© Надежда Чипева, Капитал

Рая Каназирева остана единствен изпълнителен шеф след освобождението на Ваня Караганева

Спорът стана мотив за редица, които повтаряха тезите, с които е освободена Караганева и даже развиха сюжет, че нейни дейности имат връзка с резултатите от парламентарните избори. Едно от обвиняванията на съвета на шефовете на компанията, бе допълнено от Тома Биков от ГЕРБ, който през вчерашния ден съобщи, че с решение на Караганева е наета адвокатска адвокатска фирма за работа, за която е платено, а адвокатската фирма е обвързвана с компанията - снабдител на машините за гласоподаване, " Сиела Норма ", което.

" В продължение на години юридически услуги на ДКК са предоставяни от комерсиалното сдружение " КейсПро " ООД вместо от адвокатско сдружение, което е в нарушаване на Закона за адвокатурата ", написа през вчерашния ден Караганева. Добави, че обособени контракти по редица голям брой каузи са подписани единствено с един юрист - Александър Андонов Бояджиев, обвързван с " КейсПро " ООД, а Огромни суми са платени и по тези обособени контракти. Добави, че от пет търговски каузи две са изгубени и три са на първа инстанция. Днес в известието на ДКК е посочено, че от страна на " КейсПро " ООД са предоставяни консултантски услуги, които нямат нищо общо с процесуално посланичество. Адвокатски услуги, включително и процесуално посланичество, били предоставяни от други самостоятелни юристи, какъвто е и юрист Александър Андонов Бояджиев (бивш съучастник в горното дружеството), който в свое персонално качество е работил като зает от ДКК процесуален представител по някои от делата.

" Твърдението на В. Караганева, че от пет търговски каузи две са изгубени, а три са на първа инстанция, вярна е единствено втората част - че три от визираните каузи са на първа инстанция, като по две от тях е извършено единствено първо съвещание ", написа в позицията.

Междувременно от " КейсПро " изпратиха позиция до " Дневник " с която настояват, че в никакъв случай не са имали контракт за реализиране на процесуално посланичество на Държавна Консолидационна Компания ЕАД ( " ДКК " ) по правосъдни каузи на сдружението, нито е осъществявало такова за други свои клиенти.

" В тази връзка изказванията за осъществяване на процесуално посланичество за ДКК не почиват на действителни обстоятелства и не дават отговор на истината. КейсПро дава консултантски услуги на голям брой интернационалните и български компании, като една от тях в реалност е ДКК. КейсПро има подписан рамков контракт с ДКК от 2016 година, който включва консултантски услуги по разнообразни регулаторни въпроси, да вземем за пример - правене на мостри и процедури за сходство с общия правилник на Европейски Съюз за отбрана на персоналните данни. За целия интервал на връзките ни с ДКК, организацията ни е получила хонорари за предоставени услуги в общ размер към 40 000 лева, за което сме подготвени да предоставим публични счетоводни документи и информации. Цитираният в медийните изявления юрист Бояджиев е някогашен съучастник в КейсПро, като от близо две години няма присъединяване в компанията. Той реализира независима адвокатска процедура в персонално качество ", настояват от компанията

Друго от сериозните обвинявания бе, че Караганева е предоставила изключителни права на частен индивид за продукцията ВМЗ - Сопот, като тя се обосновава с взето от Съвета на шефовете на ВМЗ за даване на такива права. " Изискала съм мнение от дъщерното ни сдружение " Кинтекс " ЕАД, с което те не възразяват да се дават изключителни права ", написа Караганева. От ДКК през днешния ден настояват, че тя желае и получава мнение от " Кинтекс " ЕАД откакто към този момент е поставила своя автограф върху протокола на едноличния притежател на капитала от 09.11.2021 година за утвърждение на съответното решение на Съвета на шефовете на ВМЗ.

От ДКК настояват още, че Караганева е трансформирала обслужващата банка еднолично, без осъществяване на процедура с най-малко три предложения от банки, без да бъдат взети поради резултатите от стрес-тестовете на ЕЦБ, което има отношение към кредитната експозиция на ДКК към ББР, без утвърждение на ръководещия ДКК орган - съветът на шефовете, както и без наложителното утвърждение по отношение на вътрешните Правила за създаване на системи за финансово ръководство и надзор.

По друга от аргументите за освобождението на Караганева - за декларация с погрешно наличие, което тя отхвърли с аргумент, че все още на избирането ѝ за изпълнителен шеф на ДКК не е била в други трудови или служебни правни отношения, контраотговорът е, че при постъпването й като член на Съвета на шефовете Караганева показва документ, че се намира в отпуск по майчинство, какъвто може да употребява единствено човек, който се намира в трудови/служебни връзки с шеф.

Консолидационната компания употребява случая, с цел да подчертае, че се опълчва изрично на политическата приложимост на случая. " Важен е само ползата на сдружението и страната като негов едноличен притежател ", написа в анонимната позиция на компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР