Освободеният днес зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов е заявил,

...
Освободеният днес зам.-министър на електронното управление Благовест Кирилов е заявил,
Коментари Харесай

Шефове в Информационно обслужване са назначени не по правилата, според БСП

Освободеният през днешния ден зам.-министър на електронното ръководство Благовест Кирилов е декларирал, че напуща поста си заради липса на бистрота. Това се споделя в известие, изпратено от пресцентъра на Българска социалистическа партия. Според партията Кирилов твърди, че бордът на шефовете на " Информационно обслужване ", в чиито отговорности е и отчитането на изборните резултати, не бил формиран съгласно резултатите от състезанието.

" Той декларира, че не може да одобри това и че във всяко свое деяние се управлява от желанието да има бистрота на процеса, успеваемост на резултатите, както и да се отбрани националната сигурност, които са основни условия за естественото протичане на идните избори ", акцентират от Българска социалистическа партия. От партията показват още, че подадената от Благовест Кирилов оставка алармира за тъкмо противоположното - липса на тези условия и сериозна опасност за естественото осъществяване на идните избори.

От Българска социалистическа партия означават също, че са алармирали ОССЕ и ПАСЕ за неприемлива интервенция на служебното държавно управление в изборите, планувани за 2 април 2023 година " Тогава изпратихме документи с съответни данни за следващото неприемливо вмешателство в идните изключителни парламентарни избори от страна на служебния кабинет на президента Румен Радев. За това към този момент свидетелстват и лица от служебния кабинет на президента - зам.-министър на електронното ръководство от кабинета на Радев признава за съществуващия риск от операция на изборите ", декларират от социалистическата партия.
 Българска социалистическа партия се оплака на ПАСЕ и ОССЕ от Крум Зарков
Българска социалистическа партия се оплака на ПАСЕ и ОССЕ от Крум Зарков

И от коментара на Атанас Пеканов

От Българска социалистическа партия възразяват против всевъзможни опити за интервенция в изборите и зоват за незабавна реакция, като сезира прокуратурата за възможна готвена замяна на вота. " Призоваваме всички партии и неправителствени организации да се обединим за гарантиране на почтени избори ", допълват социалистите.

Минути по-късно Министерството на електронното ръководство (МЕУ) отговори , че изборът на самостоятелни членове на Съвета на шефовете на " Информационно обслужване " АД е сбъднат след извършена обществена процедура за номиниране на претенденти за самостоятелни членове на Съвета на шефовете на сдружението. От институцията изясняват, че процедурата е извършена от Агенцията за обществени предприятия и надзор, която е самостоятелен орган. От МЕУ допълват, че описът на номинираните претенденти е оповестен и наличен на уеб страницата на организацията, като от него се вижда, че двамата определени за членове на Съвета на шефовете са част от петимата номинирани претенденти.
 Заместник-министърът на електронното ръководство бе освободен от поста си
Заместник-министърът на електронното ръководство бе освободен от поста си

Благовест Кирилов си потегля по лично предпочитание

" Поканата за привикване на Общото заседание на " Информационно обслужване " АД, на което е следвало да бъдат определени препоръчаните за членове на съвета, е оповестена в Търговския указател и е обществено налична, повече от един месец, преди осъществяване на самото заседание. Решението на Общото заседание е оповестено и налично на уеб страницата на Търговския указател ", означават също от ведомството.

От МЕУ твърдят, че процедурата по номиниране, класиране и избор е извършена при прецизно съблюдаване на написаните правила в Закона за обществените предприятия и правилника за неговото използване.

Служебният министър на електронното ръководство Георги Тодоров е безапелационен, че в своите решения и дейности ще продължи да се управлява от правилата за правомерност, почтеност и бистрота. Той акцентира, че никога няма да се повлияе от опити за внушения, имащи за цел други ползи, разнообразни от тези на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР