Освободен е южният украински град Снегуровка и още дузина селища,

...
Освободен е южният украински град Снегуровка и още дузина селища,
Коментари Харесай

Битката за Херсон, Украйна настъпва, но какво прави Русия

Освободен е южният украински град Снегуровка и още дузина селища, оповестиха от украинската войска и разгласиха видео от мястото.

Снегуровка, който бе последният останал под съветска окупация град в Николаевска област, е значим за контрола на стратегическия северен път, който води към Херсон.

Началникът на украинския общоприет щаб Валерий Залужни уточни, че украинската войска е напреднала в две посоки, при което си е възвърнала контрола върху 12 обитаеми места, 6 от които в посока Петропавловка-Новорайск, а други 6 - в посока Первомайское-Херсон.

Украински войски към този момент са в град Киселивка, като мястото и датата на видеото от влизането им в селището през днешния ден са доказани от Си Ен Ен.

" Влизаме. Врагът преди малко е избягал. Слава на Украйна! ”, декларира украински боец от 28-а бригада.

Киселивка се намира на по-малко от 15 километра от регионалния център Херсон.



Междувременно съветската войска разгласи, че е почнала да се изтегля от Херсонска област към източния бряг на река Днепър.

" Подразделения на съветския боен контингент маневрират към позиции на левия бряг на река Днепър в сходство с проекта, одобрен предишния ден ", оповестиха от съветското министерство на защитата.

Украинската войска обаче подхожда с изключителна нерешителност към тази информация. За това има редица аргументи:

Първо, сходно обществено оповестяване на заповед за евакуиране е невиждано от началото на съветската военна инвазия в Украйна на 24 февруари.

Преди единствено няколко дни украинското разузнаване рапортува, че на западния бряг на Днепър са трансферирани още съветски сили и се построяват защитни позиции.

Жители на Херсон оповестиха, че са били прогонвани от домовете си и в тях са влизали облечени в цивилни облекла съветски бойци.

Русия беше разположила в града и покрайнините му над 30 хиляди бойци. Само подготовката за тяхното цялостно евакуиране би лишила седмици и е мъчно да се повярва, че може да стане по проект " одобрен предишния ден ".

Освен това Русия не е поискала от Украйна " зелен кулоар " или помирение.

" Според наличната информация, съветската страна не се е обръщала нито към управлението на въоръжените сили на Украйна, нито към управлението на Генералния щаб, нито към командването на групировките армии с искане за основаване на така наречен " зелен кулоар ",  каза на брифинг бригаден военачалник Олексий Хромов, заместник-началник на Главното оперативно ръководство на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна.

" Все още не можем да потвърдим информацията за така наречен евакуиране на съветските сили от Херсон. Продължаваме да организираме нашата контраатака в сходство с набелязания проект ", написа пък началникът на украинския общоприет щаб Валерий Залужни в Телеграм.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР