Осветлението по улиците и домовете изразходва до 20% от произвежданото

...
Осветлението по улиците и домовете изразходва до 20% от произвежданото
Коментари Харесай

Светещи растения сменят уличните лампи

Осветлението по улиците и домовете изразходва до 20% от създаваното електричество. Тези разноски могат да бъдат понижени сензитивно благодарение на биолуминесцентни растения като от кино лентата "Аватар ".

Учените разпореждат огромни очаквания на генното инженерство за култивирането на светещи растения. Досега са правени значително опити да бъдат добавяни гени от светулки в тютюн и други представители на флората, само че напредъкът е неудовлетворителен.

Изследователи от Масачузетския софтуерен институт са решили да подходят към казуса по различен метод. Те са заложили на нанотехнологиите и са инжектирали силициеви и полимерни частици с разнообразни размери в листата на растения.

Всяка парченце се състои от луциферин, който излъчва светлина, луцифераза, нужна за неговата трансформация, и коензим А, повишаваща нейната интензивност. Инжектирани с тези наночастици листа от кресон светят в тъмното.

Големината и повърхностният заряд на частиците са разнообразни, което разрешава освен впръскването им в разнообразни тъкани на растението, а и "изключване " на светлината. За задачата би трябвало единствено да се инжектира съединяване, което блокира действието на луциферазата.

Резултатът е кресон, който свети 100 пъти по-силно от генномодифициран тютюн, а яркостта - половината от тази на светодиод с мощ 1 µW. За съпоставяне човек се нуждае от 1 000 пъти по-силна светлина, с цел да може да чете, само че учените са уверени, че създаването им има голям капацитет за развиване.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР