Осветителни тела с едни и същи параметри, от двете страни

...
Осветителни тела с едни и същи параметри, от двете страни
Коментари Харесай

Борис Бонев с нови детайли за скандалната поръчка за осветлението

Осветителни тела с едни и същи параметри, от двете страни на еднакъв бул., са с разлика в цените от над 4 000 лева Общинският консултант Борис Бонев твърди, че има съществени разминавания сред двете компании, които са си разделили София.
 
Общинският консултант Борис Бонев изнесе нови данни по отношение на скандалната социална поръчка за учичното осветяване в София. Вчера той сподели, че една от компаниите, които дават отговор за построяването и поддържането на лампите в София – „ Лог Сиберия “, желае по 5 755 лева за построяването на махленски дирек в зоната, за която тя дава отговор. Докато от другата страна на улицата другата компания, отговаряща за същата активност – „ Улично осветяване “, взима по 1587 лева за същото. Днес Бонев пресметна, че с отделения бюджет за вложения в северната част на София „ Лог Сиберия “ може да построи единствено 1043 броя нови лапми, до момента в който със същите пари в южната част на града „ Улично осветяване “ ще може да сложи до края на периода на контракта 3781 броя лампи.
 
„ Всъщност поръчката планува да има опция за вложение на до шест милиона лв. на регион. Много по-малко са средствата от тези, които засяга господин Бонев. За 2021 година парите са към 2 милиона лв.. Изгражда се не отмерено на всички места, построява се там, където има потребност “, отговори зам.кметът на София по превоза Кристиан Кръстев.  
 
„ Това е доста комфортна теза, само че истината е следната: има подписан контракт, в който ясно е разказано какви са стойностите на поръчката. Те са до шест милиона за всяка обособена позиция в границите на 2-те години от контракта. Това че Столична община са упълномощили единствено за два милиона лв., не значи нищо. Утре може да възложат и за останалите. И аз съм сигурен, че в случай че не ги бяхме хванали, с цел да покажем всички тези безобразни разлики, поръчката щеше да бъде изпълнена “, разяснява Борис Бонев
 

 
По мотив изказванието на зам.кмета Кръстев, че част от разликите сред цените на двете компании били понижени след извършена анексация по контракта с „ Лог Сиберия “, Бонев пресметна, че по избрани  позиции преди така наречен анексиране цените на „ Лог Сиберия “ са били с 4,85 пъти по-високи от тези на „ Улично осветяване “, а след него те са паднали до „ единствено “ с 4,36 пъти. „ Т.е. понижението на цените след така наречен анексация, която е засегнала единствено 16 от общо 190 позиции, е приблизително едвам 11 %. С други думи, разликите още веднъж остават в пъти “, разяснява Бонев. Той повтори въпроса по какъв начин Столична община, която е възложител на състезанието за уличното осветяване, е позволила той да се организира на толкоз повишени цени.
 
Кръстев още веднъж повтори, че така наречен „ по-скъпа “ компания е дала по-високи цени за построяването на уличното осветяване, а така наречен „ по-евтина “ – за неговата поддръжка. На което Борис Бонев отговори: „ Това нещо със приблизително претеглената цена, което от два дни господин Кръстев се пробва да жонглира, е несъществено, тъй като става дума за две обособени пера – едното е създаване на улично осветяване, а другото е неговата поддръжка. От обясненията на зам. кмета излиза наяве, че и по двете позиции заложените стойности са непазарно високи. Кой направи техническите спесификации на тази поръчка – компанията или общината? “, попита още Бонев. Отговор на този въпрос не последва.
 
Източници: "Сега ", Нова тв
 
 
 
 
 
 
 
  
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР