Освен всичко друго, така нареченото Френско предложение има и ключови

...
Освен всичко друго, така нареченото Френско предложение има и ключови
Коментари Харесай

Андрей Ковачев: Френското предложение трябва да бъде изяснено, надградено и гарантирано

" Освен всичко друго, по този начин нареченото " Френско предложение " има и основни вътрешно-политически аспекти и последици, както в София, по този начин и в Скопие.
В София: по какъв начин ръководещите могат да желаят поддръжката на опозицията, по каквато и да е значима тематика, в случай че са си сложили за цел, на думи и с дейности, да я " изчегъртат " и безусловно унищожат, обвинявайки я във всички несгоди на света, и вкарвайки в пандиза, без всякакво правно съображение, нейният водач и други нейни фигури? Как може, без значение от " качеството " на френското предложение, да молиш тези, които наричаш от трибуната на Народно събрание - " мафия " да те поддържат ", написа в профила си във " Facebook " българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев.

Той разяснява реакцията на водача на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който се зарече, че неговата партия няма да поддържа никакво френското предложение, и няма да обезпечи в Народното събрание нужното 2/3 болшинство за включване на българите в конституцията.

" Вместо това, Мицкоски прикани българските управляващи да дойдат неотложно в Скопие, да паднат на колене и да молят за амнистия за всички злосторства осъществени от " българската фашистка окупация ". Питам се по какъв начин с такива обещания и с такава ненавист към България, можем да се надяваме че някакво - каквото и да е - решение може да бъде спазвано в бъдеще, когато тези хора дойдат на власт ", пита Ковачев.

" Да, френското предложение е една добра основа за намиране на решение и започване на договаряния. За да бъде задоволително, то би трябвало да бъде изяснено, надградено и обезпечено. Изяснение е належащо, тъй като към момента липсват два съществени и основни документа, към които реферира и от които зависи напълно френското предложение. Първият е двустранният протокол, който би трябвало да бъде подписан сред България и Северна Македония и който, можем да предположим, обгръща детайлно детайлите от Рамковата позиция на България от 2019 година В нея главно и основно място заема обективизацията на общата ни история и намирането на общи формули за Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстани и за Вътрешна македонска революционна организация, както и срочната смяна на наличието на учебниците, общите празнувания и ефикасното опълчване на езика на ненавист. Само ясното и експлицитно фигуриране на тези съответни детайли в това двустранно съглашение би означавало, че досегашната позиция на България е предпазена и спазена.

Вторият изчезнал, към този момент, детайл е самата преговорна рамка. Самото рефериране в нея към някои детайли от Рамковата позиция не е задоволително. Необходим е явен механизъм за надзор и влияние върху осъществяването на поетите задължения от страна на РСМ. Този надзор, в продължение на целият преговорен развой, би трябвало да бъде в ръцете на Съвета на Европейски Съюз, т.е. на страните-членки, а не в ръцете на Европейската комисия.

Кирил Петков направи тежка неточност да не потърси съдействие през последните месеци с опозицията! България не е спънка за европейската интеграция на Западните Балкани. България може и би трябвало да продължи да оказва помощ на процеса на интеграция, като спомага за превъзмогване на пречките пред осъществяването на Копенхагенските критерии, гаранции за недискриминация, стъпки против говора на ненавист, произлизащи от фалшификацията на историята.
Интеграцията е двулентова улица! Ние ще продължим да оказваме помощ за крайната цел - европейска и демократична Македония в Европейски Съюз ", разяснява Ковачев.

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР