Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е

...
Освен войната и енергийната криза, повишаването на доходите също е
Коментари Харесай

АБСУРД! Министърът на икономиката обвини за инфлацията „скачането“ на заплатите

Освен войната и енергийната рецесия, повишението на приходите също е спомогнало за високите равнища на инфлацията у нас през миналата година. Това съобщи скандално в студиото на Нова телевизия министърът на стопанската система Никола Стоянов, за който преди броени дни стана ясно, че персонално е лобирал държавната компания „ Ел Би Булгарикум “ да купува негодно мляко от Унгария и развалената договорка с такива параметри в действителност е коствала поста на досегашния началник на млечното дружество Николай Маринов.
„ Моментът е доста тъничък. Разбира се, че приходите в такава обстановка би трябвало да се подвигат. Въпросът е с какъв брой, какъв брой бързо, по какъв начин е по отношение на останалите ограничения за компенсиране на високите цени. Смятам, че предходната година беше прекомерно и нещата не се случиха, както би трябвало. Това докара до по-високата инфлация в България по отношение на тази в Европейския съюз ”, добави Стоянов.
Той разяснява и инспекциите, които страната прави по повод цените на питателните артикули у нас. „ Масово откриваме надценки от по 80-90% ”, съобщи отрасловият министър. Служебният кабинет работи върху концепцията, в случай че търговец желае да постави надценка, по-висока от 25% върху дадена стока, да осведоми Комисията за отбрана на потребителите. Процентът към момента се разисква, само че това би лимитирало нелоялните търговски практики, посочи министър Стоянов. По думите му държавното управление не е във война с веригите и не ги сочи с пръст.
Относно дебата дали би трябвало Данък добавена стойност за храните да бъде понижен, Стоянов не скри, че е песимистичен за въвеждането на мярката. По думите му това надали ще понижи цените на питателните артикули.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР