Освен в музеите и художествените галерии учебни занятия ще могат

...
Освен в музеите и художествените галерии учебни занятия ще могат
Коментари Харесай

Библиотеките стават класни стаи

Освен в музеите и художествените галерии образователни занятия ще могат да се организират и в библиотеките , планува третото съглашение за съдействие сред МОН и Министерство на културата, което подписаха министрите Красимир Вълчев и Боил Банов в Националната библиотека " Св. Св. Кирил и Методий ".

" Комуникативните умения се образуват с четене и даже самото посещаване в библиотека може да трансформира отношението към четенето , към знанието ", разяснява Вълчев. Той дефинира библиотеката освен като източник на информация, а като място, където едно дете да се научи да търси, да извлича информация и да образува отзивчиви умения .

По думите му задачата на споразуменията е да се сътвори дейна мрежа от споделени запаси, които да се употребяват от всички възпитаници , с цел да се покаже смисъла на културните институции и на библиотеките , за разширение на просветителната среда на учениците за тяхното пълноценно развиване.

Вълчев добавя и че предходната година е финансирано визитата на към 7000 деца в разнообразни културни институции и постановки. " Тази година ще разтеглим програмата като прибавим и библиотеките ".

Според Банов, " опцията, дадена на българските възпитаници да употребяват библиотеките като собствен дом , е извънредно значима за националното схващане , за просперитета ни, значима е за бъдещето ",

По думите му хиляди са събитията, които се реализират в българските музеи, галерии и театри .

Директорът на Националната библиотека доцент доктор Красимира Александрова показва, че това съглашение ще даде опция на библиотеката да бъде натурален медиатор сред фамилията и учебното заведение и да подкрепи образованието на децата и учениците.

Новото Споразумение цели поощряване на четенето и повишение на грамотността , образуване на умения за търсене и прилагане на информация у децата и учениците, създаване на привички за непрестанно самообучение .

Чрез проведени визити в библиотеките в страната като част от образованието по наложителната стратегия , както и по време на провеждането на заниманията по ползи , въз основата на препоръчаните културно-образователни начинания, стратегии и планове ще се построява отношение към културата като цяло и ще се получават по-задълбочени знания в региона на литературното завещание и актуалната литература .

По този метод ще се предизвикват креативното мислене и творчеството на децата и учениците .

В Споразумението са заложени още спомагателна подготовка за библиотекарите в публичните и в учебните библиотеки , ангажирани с реализацията на културно-образователните начинания, образуване на взаимни тематични срещи на учители и библиотекари за разискване на благоприятни условия за образование , съвещания, неофициално другарство, подготовка и осъществяване на доброволчески начинания за възпитаници в библиотечна среда.

Учредява се и премия " Библиотечна просветителна активност ", която ще се връчва годишно на библиотека, на библиотекар, на учебно заведение и на преподавател .
 Държавата афишира вторична готовност за обсега на децата в учебно заведение
Държавата афишира вторична готовност за обсега на децата в учебно заведение

Повече девойки отпадат от гимназията
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР