Освен това Националният съвет възложи на депутатите на парламентарната група

...
Освен това Националният съвет възложи на депутатите на парламентарната група
Коментари Харесай

БСП ще преговаря за втори и трети мандат, забрани на социалисти да влизат в служебен кабинет

Освен това Националният съвет разпореди на депутатите на парламентарната група на обединението да гласоподават срещу държавно управление, препоръчано от ГЕРБ-СДС. Ако не се сформира постоянно държавно управление и се назначава ново служебно на президента Радев, членове на Българска социалистическа партия да не вземат участие в него, гласоподава още пленумът с 98 гласа " за ". Решенията на Националния съвет оповести пред медиите водачът на социалистите Корнелия Нинова. 

Нинова разяснява за какво, в случай че не се сформира постоянен кабинет, партията не разрешава отсега нататък членове на Българска социалистическа партия да вземат участие в него.

" Защото не споделяме част от политиките на настоящето служебно държавно управление ", сподели тя. Нинова изясни, че това предложение пристигнало ненадейно от залата на пленума. Тя даде за образец орязването на обществени разноски и износа на  оръжия за Украйна, в което Българска социалистическа партия се разминавала със сегашните служебни министри.

" Това е кардинална позиция, тъй като към този момент няколко пъти наши членове влизат в държавното управление без да е известена партията. Като желае някой персонална кариера, да си я прави, само че не за сметка на Българска социалистическа партия ", добави Нинова. 

В момента в кабинета на Гълъб Донев има няколко социалисти, които са министри - като Крум Зарков на правораздаването, Весела Лечева - на спорта и Явор Гечев - на земеделието.

Нинова не даде детайлности по какъв начин ще работи парламентарната група на Българска социалистическа партия при втория мандат, като се изключи че ще се отзове, в случай че бъдат поканени на договаряния. 

" Нека да се изчерпа разновидността за първи мандат. Надявам се всички спекулации за депутати, които няма да влязат, да отпаднат ", безапелационна беше тя, че няма да има социалист, който да поддържа кабинета " Габриел " с първия мандат.

Соцлидерката разяснява с запаси концепцията на Христо Иванов, утвърдена от Бойко Борисов - за " конституционно държавно управление ".

" Конституционно държавно управление най-малко на мен не приказва нищо, от правна позиция ", съобщи Нинова. " Само общи приказки и лозунги, нищо съответно не приказват. Дали ще има смяна в частта, която визира фамилията ", позволи тя. И уточни, че могат да изкажат мнение за това единствено в случай че имат повече елементи по тези планове за смяна в Конституцията.

 

По-рано през днешния ден в изявление за Българска национална телевизия Александър Симов, член на Националния съвет на Българска социалистическа партия, разяснява, че кардиналната позиция на партията постоянно е била да взе участие в диалози за сформиране на постоянно държавно управление.

Затова започнахме присъединяване в диалозите, не сме се договаряли за постове, искахме да приказваме за политика, добави той. Симов съобщи, че Българска социалистическа партия се е отдръпнала от диалозите за държавно управление с ГЕРБ-СДС, тъй като не са били сложени същинските проблеми на обществото.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР