Освен това интернет компаниите ще трябва да отворят офиси в

...
Освен това интернет компаниите ще трябва да отворят офиси в
Коментари Харесай

Виетнам притиска ИТ гигантите със закон

Освен това интернет фирмите ще би трябвало да отворят офиси в страната

Закон за киберсигурността във Виетнам ще повлияе мощно върху активността на огромните интернет компании в страната

Виетнам се приготвя да вкара в деяние нов закон за киберсигурността, който изисква от международните софтуерни компании да основават свои локални офиси и да съхраняват данни на локално равнище – без значение от молбите на Фейсбук, Гугъл и други огромни компании да не вкарва такава норма, сочи държавен документ, за който заяви Ройтерс.

Виетнамските депутати утвърдиха новия закон през юни. Те отхвърлиха възраженията от страна на бизнес-общността, правозащитните групи и западните държавни управления, в това число това на Съединени американски щати. Въпросните организации обявиха, че мярката ще подкопае икономическото развиване, цифровите нововъведения и в допълнение ще потисне политическото напрежение.

Гугъл, Фейсбук и множеството други огромни софтуерни компании се надяваха, че проектонаредбите за използването на закона ще смекчат наредбите, които ИТ колосите считат за най-нежелателни. Тези очаквания обаче надали ще се осъществят. Според документа, ИТ фирмите или ще влязат в борба по отношение на спазването на новата норма, или ще изоставен страната.

Новото проекторешение изисква фирмите, които дават набор от услуги, в това число е-поща, обществени медии, видео, продан на известия, е-банкиране и електронна търговия, да основават свои офиси във Виетнам, в случай че събират, проучват или обработват персонални потребителски данни.

Дружествата също по този начин ще би трябвало да съхраняват необятен набор от потребителски данни – вариращи от финансови доклади и биометрични данни до информация за етническа принадлежност и политически възгледи – в рамките на Виетнам.
още по тематиката
Фейсбук и Гугъл, които са всеобщо употребявани в страната, нямат локални офиси, нито местни центрове за предпазване на данни. Те се възпротивиха на въпросното условие за „ локализация “.

Говори се и за други елементи от новия закон, които „ укрепват пълномощията на държавните онлайн полицейски служби “. Налице са терзания, че по този начин новият закон ще улесни органите да изземват данни за клиентите и ще заплаши локалните чиновници с арести.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР