Освен сцена за джаз - вече 25 години, за 13-о

...
Освен сцена за джаз - вече 25 години, за 13-о
Коментари Харесай

Мюзикълът "Брилянтин" открива 13-ия Банско опера фест

Освен сцена за джаз - към този момент 25 години, за 13-о следващо лято Банско има и собствен фестивал на класическото изкуство. " Банско опера фест " още веднъж е с вход свободен за всички на централния площад " Никола Вапцаров ", а плануваните тази година събития са две. 

На 26 август (петък) гостите и жителите на пиринския град ще се насладят на мюзикъла „ Брилянтин ”, а на 27 август Държавна опера Варна ще показа новата си оперна продукция „ Ромео и Жулиета “. 

„ Брилянтин “ е основан преди тъкмо 50 години от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд и вдъхновен от субкултурата на " грийзърите ", зародила през 50-те години на XX век. Символ на свободното мислене, с цялостна липса на двуличие и неестественост, тази субкултура печели огромна популярност както в Съединени американски щати, по този начин и в Европа. Световна известност мюзикълът печели след киноадаптацията му с присъединяване на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон, която ни напусна преди броени дни.

Според режисьора на „ Брилянтин “ Сребрина Соколова: „ Въпреки ненапълно комплицираната и сериозна проблематика, която визира, мюзикълът се възприема извънредно леко и занимателно, с помощта на своята музика и активен комизъм в разговорите. Спектакълът приключва с песента „ Да вървим дружно “ - единствено посредством другарство, схващане, емпатия всеки може да е правилен на себе си и няма нищо срещу различността на другия. Тази характерност е в основата на създаване на характера на героите, показан посредством всеки систематичен детайл на нашата режисура – текст, мизансцен, хореография, костюм, фон, музика. Всеки един от тези детайли, основават уникалността на този постоянно настоящ мюзикъл, носещ наслада, светлина, забавление, оптимизъм - все неща, към които постоянно ще се стремим и от които постоянно ще имаме потребност. “

На сцената в Банско в ролята на Дани ще влезе Велин Михайлов, звездата на българския мюзикъл Лилия Илиева ще е Санди, в ролята на Бети ще се превъплъти Волена Апостолова, Даниел Христов ще е Кеники. Съпровождат ги балет и оркестър на Държавна опера Варна.

Класическата драма на Шекспир „ Ромео и Жулиета “ е ентусиазъм за стотици театрални режисьори и над 40 оперни композитори. На този декор изрично изпъква операта на Шарл Гуно, нарицателна за френския романтизъм с неговата страст, финес и вокална прелест. Към тези характерности се придържат в прочита си диригент-постановчикът на премиерната продукция на Държавна опера Варна Светослав Борисов и австрийската режисьорка Урсула Хорнер, която работи в състава на Националната опера и балет на районен съд Македония.

„ Шекспировата " Ромео и Жулиета " постоянно се свежда до любовна история. Но това е и роман за две фамилии, които даже след гибелта на децата си не осъзнават безумието на враждата между тях ”, акцентира Хорнер. Партиите извършват Мария Павлова – Жулиета, Рейналдо Дроз – Ромео, Евгений Станимиров – Лоренцо, Меркуцио – Иво Йорданов, Стефано – Лилия Илиева, Граф Капулети – Венцеслав Анастасов, херцогът на Верона – Гео Чобанов и други Оркестър и хор на Държавна опера Варна.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР