Освен силни стратегически и лидерски умения онези, които искат да

...
Освен силни стратегически и лидерски умения онези, които искат да
Коментари Харесай

Финанси за директори: Защо финансовата грамотност е ключът към най-високите позиции в управлението

Освен мощни стратегически и лидерски умения тези, които желаят да се изкачат до върха на кариерната стълбица, на първо място се нуждаят от едно нещо: задълбочено схващане от финанси. Експертите в региона на подбора на управителен личен състав поддържат това мнение. Финансовата просветеност е наложително изискване освен за основните изпълнителни шефове и финансовите шефове, само че и за оперативните шефове, ръководителите на HR отдели и шефовете по маркетинг и продажби, изяснява проф. Ото Рандъл, научен шеф на професионалната MBA стратегия по финанси във WU Executive Academy.

Парите ръководят света и подържат стопанската система жива. Финансови аспекти вземат участие във всички въпроси, свързани с бизнес решенията и техните краткосрочни и дълготрайни резултати върху продуктивността. Същото важи и в подтекста на упражняването на бюджетна отговорност и във връзка с навлизането и излизането от даден пазар, вложенията и рисковете, свързани с нововъведения, разноските по планове и маржовете на облага, сривовете в цените на акциите и ръководството на вредите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Финансовата просветеност е по-важна от всеки път

Когато става въпрос за финанси е нужна финансова просветеност, а познанията в тази област са по-сложни от всеки път. " Факторите " време " и " риск " са в центъра на финансите ", споделя проф. Ото Рандъл, научен шеф на професионалната MBA стратегия по финанси във WU Executive Academy. Отдавна отминаха дните, когато участниците в програмата работеха най-вече в банковия бранш. Днес бизнес магистратурата притегля студенти на разнообразни позиции от съвсем целия набор от промишлености. " Колко риск би трябвало да поемат компаниите, когато става въпрос за вложение в пазари и нововъведения? Колко огромна облага могат да чакат да създадат в мощно конкурентни пазари? Защо финансовите решения се въздействат от огромните данни? Отговорите на тези въпроси изискват задълбочено схващане на финансовите механизми, изключително на фона на бизнес свят, който става все по-сложен вследствие на глобализацията и цифровизацията. "

Това не е единствената причина финансите да стават все по-привлекателни: " След финансовата рецесия, тази съществена област е в напредък още веднъж - частично поради възхода на финтех промишлеността ", споделя Ото Рандъл. Нарастващата известност на финансите е видна и от " Tomorrow`s MBA ", скорошно изследване, извършено от консултантската компания CarringtonCrisp: Като изключим осведомителните технологии, финансите са тематиката, от която бъдещите студенти се интересуват най-вече. Наблюдава се също и възобновление на интереса към корпоративните финанси. Резултатите са въз основата на отговорите на 632 интервюирани от 56 страни.
Казано по-накратко, всички ръководители и вземащите решения в сдружение, изключително тези на управителен постове, би трябвало да имат задълбочено схващане в региона на финансите. Какво тъкмо значи това и върху какво би трябвало да се съсредоточат, зависи от съответните им позиции.

Главните изпълнителни шефове

Изпълнителните шефове би трябвало да имат голям брой умения в работата - да наблюдават деликатно пазара и неговото бъдещо развиване, да направляват стратегическата ориентировка на компанията и да мисля предприемачески. Според разбор на Heidrick & Struggles, един от трима изпълнителни шефове от класацията Fortune 500 в началото е работил в областта на финансите, само че едвам 5% от основните изпълнителни шефове са били финансови шефове директно преди да поемат ръководството на компанията. 20% от тях имат опит в региона на маркетинга и продажбите, а повече от половината са били на оперативна позиция, като основен действен шеф или президент, директно преди да станат главени изпълнителни шефове.
Това демонстрира, че умеенето да управляваш процесите на оперативно равнище, стратегическото мислене и обширните знания в областта на финансите, са основни фактори за реализиране на триумф като основен изпълнителен шеф. Един добър основен изпълнителен шеф би трябвало да има и изцяло схващане за механизмите на финансовите структури на компанията, за финансирането и за факторите, които въздействат на разноските и рисковете. " Финансовите решения имат директно и голямо влияние върху това по какъв начин една компания се оправя ", споделя Ото Рандъл. Фактът, че една ясна тактика за корпоративна устойчива отговорност кара фирмите да работят по-малко рисково, също би трябвало да накара изпълнителните шефове да се замислят.

Главните оперативни шефове

Централната роля на основния действен шеф е необятно публикувана в Съединени американски щати, само че става все по-често срещана и в Европа. Главният действен шеф е безусловно дясната ръка на основния изпълнителен шеф. Той извършва корпоративната тактика и ръководи ежедневните бизнес интервенции. Негова е и отговорността да трансформира стратегическите решения в действителност, да води договаряния със заинтригувани страни и да подсигурява, че компанията се развива по финансово преференциален и ефикасен метод. Докато вземат участие в ежедневната работа, оперативните шефове виждат директните нежелани реакции и неподходящите последствия от тактиките и могат да подхващат ограничения, с цел да ги поправят. Тъй като основният действен шеф работи в тясно съдействие с основния изпълнителен шеф, за него е значимо да схваща финансовите последствия и възможните опасности от предприемаческите решения. " Ето за какво, оперативните шефове имат потребност от добра основа в корпоративното ръководство, както и в правото в региона на акционерните сдружения и пазарните капитали. Често основният действен шеф оказва помощ на основния изпълнителен шеф за набирането на рисков капитал, заради което би трябвало да знае по какъв начин да прави оценка капиталови решения. Задълбоченото схващане на корпоративните финанси е голям актив в този подтекст ", изяснява проф. Рандъл.

Директорите по маркетинг и продажби

Човек би си помислил, че финансовата просветеност не е от значително значение за шефовете по маркетинг и продажби. Това обаче не е правилно, тъй като точно в региона на маркетинга и по-специално продажбите, се вършат доста типичен неточности, когато хората нямат финансовото ноу-хау: " Когато става въпрос за експорт в страни с високолихвени валути, доста шефове по маркетинг и продажби вършат грешката да употребяват настоящите валутни курсове като основа за калкулации ", изяснява проф. Рандъл. " Колкото по-дълго е времето за доставка и срокът за заплащане, толкоз по-голяма е разликата сред форуърдните курсове и настоящия валутен курс. "

Директорите по човешките запаси

В отделите по човешки запаси е доста известна тематиката за основаване на тласъци за хората посредством модели за обезщетения и бонус системи. " Директорите по човешки запаси би трябвало да знаят какъв резултат могат да имат другите финансови контракти ", споделя Ото Рандъл. Финансовата рецесия сподели ясно, че линейните бонус системи за мениджъри в банковия бранш са имали нежелателен непряк резултат - вероятността да получат бонус ги е направила доста по-рискови играчи от нужното за положителното на множеството организации. Моделите за обезщетения имат директно въздействие върху мотивацията на хората и това по какъв начин те работят един с различен. Вместо да се употребяват линейни бонус системи, може да е по-добре да се подтикват хората благодарение на нелинейни системи като променливи обезщетения под формата на скъпи бумаги или варианти върху акции. " В хода на MBA програмата по финанси обсъждаме, наред с други неща, способи за ценообразуване на варианти, което дава опция на нашите студенти да задълбочат познанията си за това по какъв начин да сформират тези финансови контракти, по подобен метод, че те да са от изключително скъпи ", споделя Ото Рандъл.

Главните финансови шефове

По предписание, (бъдещият) основен финансов шеф има потвърдени достижения в региона на финансите. Ето за какво човек би предположил, че няма смисъл той да се запише в MBA стратегия по финанси. Финансовите шефове би трябвало да се оправят с все по-сложни провокации - натискът във връзка с разноските и успеваемостта нараства и става все по-трудно да се справяш с пазара и по в миналото разрушителната конкуренция. Според неотдавнашно изследване на PwC, 86% от финансовите шефове в Германия считат, че употребявайки стратегическо консултиране основано на данни, до 2025 година те ще прибавят забележителна стойност към ръководството на организациите - с други думи, в бъдеще те виждат себе си като още по-стратегически сътрудник на изпълнителните шефове, от колкото са сега. На този декор MBA дипломата по финанси е по-добра инвестиция от всеки път за финансовите шефове - тя ще им разреши да развият своето схващане за предприемаческите и стратегическите аспекти и ще им даде опция да приложат финансовото си ноу-хау в по-широк подтекст на ръководството. " В рамките на модула за " финансово инженерство ", да вземем за пример, нашите студенти получават механически умения и практическо схващане за работата с огромни данни и разбора на данни - за неща като калкулации и оценки, направени в подтекста на оценяване на компаниите или поглъщания и сливания ", изяснява Ото Рандъл.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР