Освен със служителите си Благоевград БТ се разделя и с

...
Освен със служителите си Благоевград БТ се разделя и с
Коментари Харесай

"Булгатабак" е прехвърлил контролния си дял в "Юрий Гагарин" на офшорка

Освен със чиновниците си " Благоевград БТ " се разделя и с каузи си в " Юрий Гагарин "

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Как Делян Пеевски умъртви " Булгартабак " за шест години

Холдингът, който беше приватизиран през 2011 година, през днешния ден е с продадени марки, софийският цех не работи, този в Плевен е съвсем без чиновници, а в Благоевград 60% са напуснали
12 яну 2018
Близка до Пеевски компания завоюва 30 млн. лева от покупко-продажби с акции на " Булгартабак "

Дубайската офшорка TGI Middle East под новото си име TI Holding е купила и продала близо 14% от холдинга в границите на два дни
2 яну 2018
Милиардният холдинг на Пеевски

След като BAT купи марките на " Булгартабак " дъщерното " Благоевград БТ " се трансформира в холдинг-касичка на депутата с активи за над 1 милиарда лева
21 юли 2017 Пловдивската фабрика за цигарени опаковки и филтри " Юрий Гагарин " към този момент не е част от структурите на " Булгартабак холдинг ". Това излиза наяве от подадено за регистриране заявление в Търговския указател, съгласно което дъщерното на холдинга " Благоевград БТ " е продало на записаната в Обединените арабски емирства Quarta LLC своите 66% дял в " Баранко ". Последното сдружение е най-големият акционер в " Юрий Гагарин " с 49% дял. Договорът за продажба е подписан още на 24 ноември, само че за него излиза наяве чак в този момент, макар че и " Юрий Гагарин " и " Булгартабак холдинг " са обществени сдружения. Цената не е оповестена, като съгласно документите е контрактувана в анекс към контракта, който обаче не е прикачен.

Така главната работеща мощ към този момент е отвън вървящия към разпродажба " Булгартабак ". През 2016 година беше закрита софийската му цигарена фабрика, а откакто през 2017 година бяха продадени марките и дистрибуцията на BAT в края на годината бяха подхванати и всеобщи съкращения в " Благоевград БТ ".

Без забележима смяна

За Quanta няма доста данни като сдружението е основано две седмици преди договорката на 7 ноември и се ръководи от пакистанец на име Ризван Анвар Абаши. Засега макар новият акционер обаче няма индикации нещо да се трансформира в " Юрий Гагарин " - няма свикано общо заседание на акционерите за избор на ново управление или представител на Quanta. В самото " Баранко " също се резервира шефът Борислав Борисов. Той е член на борда на пловдивската фабрика и прокурист и на другия съучастник в " Баранко " с 34% Semiramis International FZE, което също е от ОАЕ, въпреки и от друга свободна икономическа зона. То закупи каузи си през предходната есен от Droslian Limited, компания посредством която беше финансирано придобиването на " Юрий Гагарин " от тогавашния тандем Пеевски-Василев.

Сега се допуска, че контролът и над " Булгартабак " и над " Юрий Гагарин " е в депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, който за малко беше миноритарен акционер и в двете компании - надлежно с 5 и 18%. Пакетът му в холдинга беше продаден на TGI Middle Еast Fze, което и до момента е акционер, под ново име Ti Holding. Делът в " Юрий Гагарин " пък беше продаден на " Дореко комерс " - компанията, която беше вложител в новата печатница на медийната група на Пеевски. Сега тя също e с променено име " Ди Ар Си инвест ".

Приходите от активността на " Юрий Гагарин " към деветмесечието на 2017 година са 96 млн. лева и бележат близо 9% растеж по отношение на година по-рано. Печалбата пък се повишава от 3.2 на 4.6 млн. лева През предходната година сдружението закупи " София принт инвестмънт ", в което в този момент са активите на печатницaта в Дружба, откакто бяха добити на търг от ЧСИ по искане на синдиците на КТБ.

По традиция без съобщение

Въпреки обществения статут на " Булгартабак холдинг " и на " Юрий Гагарин " за смяната няма съобщение до вложителите и регулатора в лицето на Комисията за финансов контрол. Според показаните документи решението на съвета на шефовете на холдинга за продажба е от деня на договорката 24 ноември 2017 година и сдружението има обвързване да го разгласи най-малкото като ценово сензитивна информация. При " Юрий Гагарин " по-скоро няма нарушаване, доколкото законовото обвързване е на акционерите му да оповестят на сдружението за огромни покупки или продажби на акции, а договорката се случва едно равнище нагоре - за дялове в " Баранко ".

По значителният въпрос за вложителите в " Юрий Гагарин " обаче е дали при тази договорка не би трябвало новият акционер да насочи търгово предложение към останалите. Въпреки че директните акционери във фабриката не се трансформират, действително контролът над най-големия й акционер, който над планувания в закона предел 33% дял. По смисъла на Закона за общественото предложение на скъпи бумаги това би значело, че би трябвало да се насочи предложение за изкупуване на дяловете, само че до момента групата " Булгартабак " на няколко пъти избегна отправяне на такова. Затова и ще е забавно дали КФН ще реагира на договорката.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР