Освен с вдигнатия юмрук и служебните си правителства Румен Радев

...
Освен с вдигнатия юмрук и служебните си правителства Румен Радев
Коментари Харесай

Румен Радев – президентът атлет на една затлъстяла нация


Освен с вдигнатия пестник и служебните си държавни управления Румен Радев се слави и с блестящата си спортна форма. Но той е държавен глава на една затлъстяла нация, написа Емилия Милчева по един настоящ мотив.

Президентът Радев измежду протестиращите през лятото на 2020 година

Политиците обичат да се снимат със спортисти, само че не обичат да спортуват пред камери. Затова 50-те лицеви опори, които направи единствено за минута на шампионат по карате, провокираха стихия от “уау ” в обществените мрежи. (Също и куп иронични забележки.) Уау - тъй като сподели добра форма, надделявайки тримата младежи, които мереха сили с него. И даде старт на самодейността “Спортувай с президента ”, чиято концепция е да насърчи децата да спортуват отвън учебно заведение.

Какво става с физкултурните салони

За мизансцен президентът избра спортния комплекс на частното учебно заведение “Свети Георги ”, чиито ученици могат да упражняват над 20 типа спорт. Това е едно от скъпите елитни учебни заведения и сътрудник на Британския съвет, а постройката му бе оповестена за “Сграда на годината ” за 2018-а. В елементарен физкултурен салон на държавно или общинско учебно заведение сходна проява на спортни умения би била сложна – било поради протекъл покрив, неприятна настилка, остаряла дограма или липса на отопление в множеството салони. Някъде пък въобще ги няма. В 400 учебни заведения липсва закрито място за спортуване, което е близо 1/5 от всички 1963 образователни заведения в България, която, да напомним, е страна-членка на Европейски Съюз. Преди десетина години бяха 500, което демонстрира грижите на страната за физическата интензивност на децата в учебно заведение.
Редакцията предлага
реши да направи нещо по въпроса - въпреки всичко става въпрос за строителство, и през февруари 2020 година отпусна 25 милиона лв. за планиране, създаване и съоръжение на 50 салона, шест от които са във втория максимален град в България - Пловдив. Година и половина по-късно се оказва, че са определени изпълнителите. През юли служебният министър на спорта Андрей Кузманов заяви, че някои от компаниите са получили 100% от сумите предплатено, половината от тях са регистрирани на един и същи адрес и договорите се ревизират.

Президент-атлет на затлъстяла нация

Президентът, който, с изключение на с и три служебни държавни управления, се прочу и с изпълненото с лекост коремно възлизане, е държавен глава на затлъстяла нация. Според данни от Европейското здравно изявление през 2019 година с наднормено тегло, в това число затлъстяване, са 62,8% от мъжете и 45,0 % от дамите на възраст 18 и повече години. Тези данни са част от обяснението за огромния брой българи с диабет, който е обществено значимо заболяване, и с хипертония. Здравният профил на България, направен от Европейската комисия, демонстрира също, че едно на всеки пет български деца попада в категорията - четвъртото най-високо равнище в Европейски Съюз.

“Дали дадена нация е спортна се мери по броя на гръбначните изкривявания и затлъстелите в учебно заведение, а не по броя на олимпийските медали ”, споделя състезателен специалист, поискал анонимност. Заради цялостната индиферентност от страна на ръководещите (които и да са те) към изискванията за спорт на учениците, на часовете по физическо образование се гледа с скука. А поради локдауните и онлайн образованието децата въобще не помниха за тях. Ученици от държавни учебни заведения споделиха по какъв начин са минавали: “Господинът ни пращаше видеа на извършения, които да вършим, да се снимаме и да му изпратим ”, “Имахме уроци за разпоредбите за баскетбол или бадминтон и след това правихме проби за тях и всеобщо преписвахме ”, “Ми… нищо не сме правили, но и в учебно заведение не вършим - който желае играе на двора, който желае не... ” При играта на учебния двор обаче се пада неприятно, тъй като всеобщо настилките им са с асфалт, по-стар от междуселски пътища - изронен и на дупки.

Зачеркване на всеобщия спорт

В връзката сред физическата интензивност и здравето е скъсана от дълго време, младежите бягат от “физкултурата ”, с цел да пушат, да се мотаят и какво ли още не. Ако родителите им разполагат със средства, могат да ги запишат отвън учебно заведение на тенис, плуване, гимнастика, спортни танци, ски, разнообразни типове бойни изкуства. Ако са в частно учебно заведение като “Свети Георги ”, такива благоприятни условия ще им бъдат предоставени и в самото образователно заведение. Ако са от онази третина от българите - или 33,6%, за които Евростат заяви, че са, ще са удовлетворени да имат храна, топлота през зимата и здрави обувки. А всеобщият спорт от дълго време е оставен в ръцете на частната самодейност.

Емилия Милчева

Заради темповете на строителство в огромните градове всевъзможни свободни места биват “усвоявани ”, а спортни площадки няма - и на никой и през разум не му минава да ги планува в закон в името на качеството на виталното пространство. Разбира се, постоянно може да се изкачи Черни връх - и през вчерашния ден Румен Радев сподели по какъв начин.

Въпреки че българската нация е по-скоро затлъстяла, в сравнение с спортна, всички се възторгват от триумфите на тенисиста Григор Димитров, или. Но това си е от национализъм. Иначе и в инициативните комитети на кандидат-президенти участват известни спортисти с шампионски трофеи - в името на политическия спорт.

4 милиона за строителство и ремонт

Една от последните вести от спортното министерство е, че 4 млн. лв. от постъпленията от хазарт ще бъдат разпределени сред държавни и общински учебни заведения за създаване на нови и ремонт на съществуващи физкултурни салони и спортни площадки. Тази сума я стигне за двайсетина обекта, я не, поради повишаването на строителните материали с над 30% от началото на годината. Иначе Законът за хазарта планува не по-малко от 10% от приходите да отиват за спортни обекти и/или уреди в държавните и общинските учебни заведения. Държавата - в лицето на третото държавно управление на ГЕРБ, обаче... пропусна да си прибере 700 милиона от хазарта. Всъщност изпусна доста повече - няколко затлъстели генерации.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР