Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от

...
Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от
Коментари Харесай

Най-вкусните морски деликатеси

Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от както свят светува хората се любуват и препитават с всички блага, които ни обезпечават водните басейни. Културата на хранене, стопанската система и локалните особености на другите страни, дефинират метода на подготвяне на храната, оповестяват от foodpanda.

Севда Димитрова от Мастършев показва някои от най-вкусните, най-изисканите и най-високо ценени морски деликатеси.

Стриди:

Малко неща могат да се сравнят с деликатния мирис и усет на стридите. Те са на респект от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не би трябвало да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонен сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и самун. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се подготвят и запечени, пържени в тесто, да са съставен елемент от салата или чорба.

Омар (лобстер):

Омарът  е от фамилията на огромните морски ракообразни. Той има собствен личен, неповторим усет – лек, сладостен, с текстура сред скариди и раци.

Американският омар в началото се е употребявал за тор или за примамка, само че в средата на 19 в. са почнали да поддържат омарите живи по време на превозване в лодките и по този начин набира известност.

Колкото по-малко подправки слагаме при подготвяне на омара,толкова по-добре, с цел да не засенчваме усета му. Месото на омара постоянно се сервира потопено в избистрено масло, само че също по този начин от него се подготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се добавя отлично с кокосово мляко.

Scallops:

Това е общоприетото название на един от многочислените типове морски миди. Те са с доста скъпа плът, богата на желязо.Една от дребното групи миди са,които плуват на къси дистанции. Имат добре развита нервна система и очи. По-често се намират замразени, в поради ограничавания рибарски сезон и ниската резистентност при превозване. Яде се най-вече сурова на тартар или карпачо, само че постоянно бива приготвена на тиган. Мидата, приготвена в сметанов сос с вино, запечена с пармезан и поднесена в черупката се назовава мида „ Сен Жак ”.

Октопод:

Октоподът е главоного с меко тяло, две очи,уста, „ клюн ” и осем ръце (понякога неправилно наричани “пипала ”).Октоподите имат комплицирана нервна система и отлична видимост.Те са измежду най-интелигентните безгръбначни. Като тактика за отбрана против хищници включват експулсирането на мастило. Всички октоподи са отровни,но единствено златните октоподи са известни,като смъртоносни за хората. Приготвянето на октопод не се смята за елементарно.

Калмар и сепия: 

Има доста способи за подготвяне на сепия и калмари – пържени, те могат да бъдат и улична храна, барова закуска или запалител в изтънчен ресторант. В Корея от време на време се сервират сурови на тънки линии, одрани, измити, осолени и ферментирали, подправени с пикантна фалшификация.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР