Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от

...
Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от
Коментари Харесай

Най-вкусните морски деликатеси

Освен с разнообразието от храна,която ни заобикаля на сушата, от както свят светува хората се любуват и препитават с всички блага, които ни обезпечават водните басейни. Културата на хранене, стопанската система и локалните особености на другите страни, дефинират метода на подготвяне на храната, оповестяват от foodpanda. Днес Севда Димитрова от Мастършев показва някои от най-вкусните, най-изисканите и най-високо ценени морски деликатеси.

Стриди:
Малко неща могат да се сравнят с деликатния мирис и усет на стридите. Те са на респект от чревоугодници и романтици. Стридите са герои на масата и не би трябвало да се засенчват от нищо друго. Най-вкусни са сурови, поляти с лимонен сок и няколко капки табаско. Сервират се с отворени черупки, най-често с масло и самун. Хармонират си с бяло вино и шампанско. Могат да се подготвят и запечени, пържени в тесто, да са съставен елемент от салата или чорба.

Омар (лобстер):
Омарът е от фамилията на огромните морски ракообразни. Той има собствен личен, неповторим усет – лек,сладък,с текстура сред скариди и раци.
Американският омар в началото се е употребявал за тор или за примамка, само че в средата на 19в.са почнали да поддържат омарите живи по време на превозване в лодките и по този начин набира известност.
Колкото по-малко подправки слагаме при подготвяне на омара,толкова по-добре, с цел да не засенчваме усета му. Месото на омара постоянно се сервира потопено в избистрено масло, само че също по този начин от него се подготвя биск, супи, руло от омар, капон марго, сандвичи, салати и паста. Вкусът му се добавя отлично с кокосово мляко.

Scallops:
Това е общоприетото название на един от многочислените типове морски миди.Те са с доста скъпа плът,богата на желязо.Една от дребното групи миди са,които плуват на къси дистанции.Имат добре развита нервна система и очи.По-често се намират замразени,в поради ограничавания рибарски сезон и ниската резистентност при превозване.Яде се най-вече сурова на тартар или карпачо,но постоянно бива приготвена на тиган.Мидата,приготвена в сметанов сос с вино,запечена с пармезан и поднесена в черупката се назовава мида „ Сен Жак”.

Октопод:
Октоподът е главоного с меко тяло,две очи,уста,’’клюн’’ и осем ръце (понякога неправилно наричани “пипала”).Октоподите имат комплицирана нервна система и отлична видимост.Те са измежду най-интелигентните безгръбначни.Като тактика за отбрана против хищници вкючват експулсирането на мастило.Всички октоподи са отровни,но единствено златните октоподи са известни,като смъртоносни за хората.Приготвянето на октопод не се смята за елементарно.

Калмар и сепия:
Има доста способи за подготвяне на сепия и калмари – пържени,те могат да бъдат и улична храна,барова закуска или запалител в изтънчен ресторант.В Корея от време на време се сервират сурови на тънки линии,одрани,измити,осолени и ферментирали,подправени с пикантна фалшификация.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР