Освен с присъди подсъдимите за грандиозния грабеж на златни бижута

...
Освен с присъди подсъдимите за грандиозния грабеж на златни бижута
Коментари Харесай

Лоши новини за обирджиите на сестрата на Цар Киро

Освен с присъди подсъдимите за грандиозния обир на златни бижута за над половин милион лв. от сестрата на Цар Киро Марийка Илиева, може да се снабдят и с санкции, написа " Монитор ".

Йордан Станчев, Марин Петров, Александър Данев и Александър Кочев не можеха да сдържат страстите си в правосъдна зала и репликираха очевидци. Наложи се арбитър Силвия Цанкова да предизвести четиримата, че след всяка тяхна имитация в залата, ще последва санкция от по 500 лв.. Това стана ясно по време на последното съвещание на окръжния съд в Пловдив по делото за грабежа на царкировата сестра Марийка Илиева на 71г.
Тя бе нападната в дома си в пловдивското село Йоаким Груево в нощта на 27 против 28 май м.г. Към 23,30 часа трима от подсъдимите прескочили оградата и нахлули в къщата, където първо пребили 46-годишния й племенник, вързали го със свински опашки и въже, поставили му и тиксо на устата. Удряли бабата с юмруци и с електрошокова палка, вързали краката и ръцете й с тиксо, като през това време ровели из шкафовете и дрешниците в къщата. Жената им споделила единствено, че има 300 лв. в чантичка си, само че те траяли да тарашат. Намерили няколко кутии от шоколадови бонбони и бисквити със златни украшения, скрити в помещение под стълбищата.

В кутиите имало доста златни медальони с нанизани златни монети, кехлибарени топчета, златни синджири с висулки, с религиозни и други изображения, мъжки златни синджири, златна корона с огромен червен камък по средата и дребни камъни към него, златни гривни, златни монети, златни обици, златни гердани, 40 златни британски лири и други декорации - всичко на обща стойност 457 352 лв.. Докато тримата вършеели из къщата, Йордан ги чакал извън в автомобил. Той авансово бил събрал информация за навиците на хората в къщата, защото бил отдалечен родственик на баба Марийка.
Жертвата не е съумяла да види лицата на обирджиите и тъй като, откакто я пребили, й вързали очите и ръцете. Само единият от подсъдимите в хода на досъдебното произвеждане е направил признания в наличието на юрист. Затова, даже по време на делото всъщност, да се отметне от признанията си, те може да бъдат прочетени в правосъдна зала, разясниха адвокати.
След грабежа отишли в гориста околност край село Йоаким Груево. Там заровили в земята ръкавиците, маските и тиксото. По пътя изхвърлили телефонните апарати и електрошоковата палка. Разпределили златните украшения на четири равни купчини, като всеки от тях взел по една, след което се разделили. Били задържани през юли м.г., а в дома на единия от тях бил открит пръстен, който принадлежал на баба Марийка.
На последното правосъдно съвещание бе разпитан притежателят на заложна къща, в която били продадени част от ограбените бижута. „ Преди година и три месеца ме потърсиха от полицията във Варна. Питаха ми дали съм купувал огромно количество злато. Отидохме до ОД на Министерство на вътрешните работи - Варна. Там ми дадоха към 10-ина фотоси на разнообразни лица. На една от тях разпознах лице, което ми е продавало злато. Представляваше украшения и бижута, монети, количества не помня. Сега, във времето не мога да разпозная някой от подсъдимите. Сумите за всяка от покупко-продажбите бяха 6-7-8 хиляди лв.. Човекът, който ми го продаде, сподели, че му трябват пари за покупка на автомобил. Монетите бяха френски наполеони и британски лири, имаше бижута. Златото беше с доста висок карат - 21,65”, съобщи по време на разпита в съда предприемачът. По време на делото жертвата баба Марийка бе непрекъснато в правосъдната зала и деликатно слушаше всички разпити.
Искът й против подсъдимите е да й възстановят нанесените материални вреди в размер на 457 352 лв.. Сестрата на цар Киро изиска и 20 хиляди лв. за претърпените болки, премеждия и стрес по време на грабежа.
Предвиденото от закона наказване за закононарушението, в което са упрекнати, е отнемане от независимост от 15 до 20 години, пожизнен затвор или пожизнен затвор без подмяна.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР