Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на

...
Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на
Коментари Харесай

Зам.-министър: Да сте видели частна болница да стачкува?

Освен с 28 милиона лв., здравното министерство ще помогне на общините да преструктурират губещите лечебни заведения. Това съобщи зам.-министърът на опазването на здравето Бойко Пенков в изявление за Нова телевизия.

Той разяснява, че едвам 10% от лечебните заведения са пред банкрут и рецесията в тази ситуация не е толкоз финансова, колкото управническа.

Припомняме, в понеделник (15 януари) представители на общинските лечебни заведения в цялата стачкуваха за час. Причината за недоволството на работещите в голям брой общински лечебни заведения са забавени заплати, неприятни условия на труд, подбудени от недофинансиране от страната. Една от лечебните заведения с огромни отговорности е общинската в Гоце Делчев. Задълженията ѝ възлизат на 800-900 хиляди, а годишно през нея минават 7000 пациенти.

" Изключително мъчно се оправяме с финансовите отговорности, всяка година порастват. Около 85% от приходите ни отиват за хонорари на личния състав, които по никакъв начин не са високи ", съобщи директорката.

Според зам.-министърът на опазването на здравето би трябвало да има преструктуриране и метаморфоза на активността в губещите лечебни заведения.

" Има 126 общински лечебни заведения, има и 130 частни. Да сте видели частните да стачкуват, тъй като не им стигат парите? Всяка болница би трябвало да си прави доста строго сметка на парите и да си уточни разноските. Еднакво е заплащането и за едните, и за другите ", съобщи Пенков.

Зам.-министърът обаче добави, че това са парите в България.

" С парите, които се отделят на човек на година – 679 лева общо, се вършат чудеса. Хората получават извънредно положително опазване на здравето за този запас, който имат ", съобщи Пенков.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР