Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на

Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на ...

Зам.-министър: Да сте видели частна болница да стачкува?.Освен с 28 милиона лева, здравното министерство ще помогне на общините да преструктурират губещите болници. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков в интервю за Нова телевизия.

Той коментира, че едва 10% от лечебните заведения са пред фалит и кризата в случая не е толкова финансова, колкото управленска.

Припомняме, в понеделник (15 януари) представители на общинските болници в цялата протестираха за час. Причината за недоволството на работещите в множество общински болници са забавени заплати, лоши условия на труд, породени от недофинансиране от държавата. Една от болниците с големи задължения е общинската в Гоце Делчев. Задълженията ѝ възлизат на 800-900 хил., а годишно през нея минават 7000 пациенти.

"Изключително трудно се справяме с финансовите задължения, всяка година растат. Около 85% от приходите ни отиват за възнаграждения на персонала, които никак не са високи", заяви директорката.

Според зам.-министърът на здравеопазването трябва да има преструктуриране и реорганизация на дейността в губещите болници.

"Има 126 общински болници, има и 130 частни. Да сте видели частните да стачкуват, защото не им стигат парите? Всяка болница трябва да си прави много строго сметка на парите и да си прецизира разходите. Еднакво е заплащането и за едните, и за другите", заяви Пенков.

Зам.-министърът обаче допълни, че това са парите в България.

"С парите, които се отделят на човек на година – 679 лв. общо, се правят чудеса. Хората получават изключително добро здравеопазване за този ресурс, който имат", заяви Пенков.

Редактор: Деница Райкова

Източник: expert.bg