Освен рекордните пожари, обхванали Амазония, Бразилия е изправена пред още

...
Освен рекордните пожари, обхванали Амазония, Бразилия е изправена пред още
Коментари Харесай

Не са само горите: Бразилия е загубила 500 млн. пчели за три месеца

Освен рекордните пожари, обхванали Амазония, Бразилия е изправена пред още една тежка екологична рецесия.

400 млн. пчели са били открити мъртви в последните три месеца – и това единствено в щата Рио Гранде до Сул. Още три района рапортуват за стеснителен брой починали инсекти.

Основната причина е използването на пестициди с субстанции, които към този момент са неразрешени в Европа – неоникотиноиди и фипронил, написа Би Би Си. Европейски Съюз забрани съвсем напълно неоникотиноидите предишния април точно поради вредата, които те нанасят на пчелите.

По същото време Бразилия подвигна рестриктивните мерки. Според данните на «Грийнпийс» 193 неразрешени в Европа химикали са били регистрирани за приложимост в южноамериканската страна единствено за последните три години. Откакто президентът Жаир Болсонаро встъпи в служба през януари, той извърши предходните си обещания — утвърдени са други 290 пестицида. Това е скок с 27% в съпоставяне със същия интервал предходната година.
Употребата на пестициди е скочила със 770% от 1990 година до 2016 година, демонстрират данните на Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации, представени от организация «Блумбърг».

В последния си отчет за сигурността на храните, бразилската организация по опазването на здравето Anvisa записва 20% от пробите като нечисти с пестициди над позволените равнища или като съдържащи неразрешени за приложимост субстанции.

«Смъртта на всички тези пчели значи, че ни тровят», споделя пред «Блумбърг» Карлош Алберто Бастош, ръководител на Асоциацията на пчеларите.

Икономиката на страната е тежко подвластна от селското стопанство.

Какво се случва по света

За последната година американските пчелари са изгубили 40% от пчелните си фамилии, преживявайки най-лошата зима в историята.

20 съветски района са съобщили са всеобщи измирания на пчели, управляващите предизвестяват да се чака с 20% по-ниско произвеждане на мед.

През ноември 2018 година Южна Африка е изгубила най-малко 1 млн. пчели — и вини за това точно фипронила.

Как българска технология може да избавя пчели – четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР