Освен производство групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния,

...
Освен производство групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния,
Коментари Харесай

"Монбат" купи мажоритарен дял в италианската инженерингова компания STC

Освен произвеждане групата има и рециклиращи мощности в България, Румъния, Сърбия и Италия

© Надежда Чипева Производителят на акумулатори " Монбат " е купил мажоритарен дял от италианската инженерингова компания Science Technology & Consulting (STC). Икономическата група е придобила 66.66% от капитала, с което ще разшири портфолиото си за преработване на използвани акумулатори в Западна Европа, се показва в известие на " Монбат " до Българската фондова борса. Цената на договорката не се афишира.

Сделката е следващата от серия от придобивания, подхванати от компанията през последните години. Тя е част от груповата тактика за отвесна интеграция и географска диверсификация, прецизират от " Монбат ".

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Новата облага

От известието излиза наяве, че присъединението на STC към българската група ще разреши на " Монбат " да вкара нови услуги като възобновяване на електролити, сепариране и преработване на пластмаси, хидрометалургично преправяне на оловна паста в оловен оксид и други, които имат приложение в производството на нови акумулатори, както и голям брой други технологии на STC. " Придобиването на STC уголемява експертния опит на " Монбат " при инженеринга и внедряването на решенията за преработване и отваря нови новаторски хоризонти за групата ", разяснява изпълнителният шеф Атанас Бобоков.

STC е високотехнологична инженерингова компания, която предлага услуги и механически решения в региона на химията, електрохимията, опазването на околната среда и хидрометалургията. Създадена през 2001 година като част от теоретичен и софтуерен парк от група инженери, компанията се концентрира върху изследователската и развойната активност, проектирането и построяването както на пилотни, по този начин и на промишлени машини и цялостни решения. Производството включва над 50 пилотни и промишлени машини и близо 20 новаторски процеса, някои от които предпазени с патенти, прецизират от " Монбат ". И прибавят: " В резултат на това и с помощта на извоювано доверие и интернационално приета експертиза на екипа на STC, " Монбат " ще усили инженеринговата си изследователска и развойна активност, както и конкурентните си позиции на пазара ".

Бизнесът на групата

Групата " Монбат " има два завода за произвеждане (в Монтана и Добрич), както и мощности за преработване в България, Румъния, Сърбия и Италия с общ потенциал за преправка на 158 хиляди тона използвани акумулатори годишно. Преди няколко години българската група навлезе и в литиево-йонния бизнес с придобиването на немската EAS, която има решения за батерийни системи с висока мощ, основани на LFP-клетъчна химия. Технологията има приложение в авиокосмическата и отбранителната промишленост, както и в морския и публичния превоз. Преди месец немската дивизия показа EASy Marine - нов хибриден модул, особено създаден за лодки и кораби.

За първите шест месеца на годината " Монбат " усилва консолидираните си чисти доходи от продажби с 16% до 158.6 млн. лева Печалбата преди налози нараства със 168% на годишна база до 7.8 млн. лева съгласно предварителното известие до борсата.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР