Освен по-голям капацитет за съществуващи продукти, ще бъдат въведени и

...
Освен по-голям капацитет за съществуващи продукти, ще бъдат въведени и
Коментари Харесай

Швейцарската LEM удвоява производството в България

Освен по-голям потенциал за съществуващи артикули, ще бъдат въведени и нови в произвеждане, сподели управителятл Анелия Пергот

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Франсоа Габела: В България сме впечатлени от доста положителната инженерна просвета

Главният изпълнителен шеф на швейцарския LEM Holding пред " Капитал Daily "
10 дек 2013
Швейцарската LEM откри цех за електронни съставни елементи в София

Групата ще влага 2 млн. франка и възнамерява да разкрие към 450 работни места
31 окт 2013 500
души би трябвало да доближи личният състав. В момента в компанията работят 300 души.
Швейцарската група LEM, която преди четири години откри в София цех за електронни съставни елементи и измервателни уреди за роботи и влакове, ще удвои производството до пет години. Проектът е почнал преди няколко месеца, като до края на годината пространствата ще са подготвени, а оборудването ще се инсталира поетапно по-късно. До 2022 година личният състав би трябвало да нарасне от 300 до 500 души, а задачата е 30% от оборота на групата, който за последната финансова година е 265 млн. швейцарски франка (228 млн. евро по настоящ курс), да се осъществя в България. Това прави проект за бизнес тук от над 68 млн. евро годишно при доходи за 2016 година на българското сдружение от 20 млн. евро. Успоредно с това компанията, която работи в страната посредством локалното сдружение " ЛЕМ България ", интензивно уголемява и развойния си екип, който към този момент прави и напълно нови разработки за роботи и влакове.

Допълнителна инвестиция

Предприятието се намира в столичния квартал " Надежда ", където " ЛЕМ България " държи пространства чартърен. Швейцарската компания стартира бизнес в България през 2013 година с 40 чиновници, като трансферира част от производството от Швейцария поради по-ниските разноски тук. Първоначалната инвестиция тогава беше 2 млн. швейцарски франка, като сумата не включваше преместените машини.

За разширението в този момент ще бъдат вложени нови 1.6 млн. швейцарски франка единствено в градежа. По думите на шефа на българското сдружение Анелия Пергот инвестицията в машини и хора ще е доста повече, само че от компанията не прецизират какъв брой. Освен в България и Швейцария LEM има индустриални мощности също в Япония и Китай. Развойната активност е съсредоточена в Женева, а неотдавна компанията има център и в Лион (Франция).

Проектът в София включва удвояване на индустриалната част и утрояване на складовите пространства, тъй че те да могат да се употребяват за всички материали и за изходната продукция на предприятието. Ще бъде разширена и офисната част, с цел да поеме растящата потребност от инженери и от чиновници в центъра за споделени финансови и HR услуги, които българската компания прави за цялата група, посочи Пергот.

Производствената част се чака да е подготвена до края на ноември, а при започване на януари ще бъдат завършени и складовете. В момента вървят два успоредни процеса - на пренасяне на линии от единия етаж на другия и на вкарване на нови линии от Женева. Оборудването ще се инсталира последователно до 2022 година

И нови артикули

Швейцарската група създава артикули, които се употребяват за премерване на доста високи токове и напрежения. Това става посредством апостериори превръщане на тока до ниски стойности, които могат да се измерят с доста висока акуратност. Продуктите имат няколко сфери на приложение - в промишлеността (основно роботи), във влакове, в медицински уреди и в автомобилната индустрия. Българският цех работи главно за влакове и за роботи, а огромна част от продукцията се продава в Япония, само че и на доста други места по света, където клиентите й имат фабрики. Сред тях са компании като японската Fanuc, която създава роботи, ABB, Schneider и General Electric.

" В резултат на разширението ще има повишение на размерите в една част от продуктите, т.е. ще се усили потенциалът, само че дружно с това ще вкараме и нови артикули ", сподели Пергот. " Целта на плана е да разреши размерът на продукция да се удвои до пет години и по този начин да вършим 30% от общия оборот на цялата компания ", добави тя. По думите й едно от преимуществата на България е, че има доста положителни локални снабдители, тъй че компанията на процедура купува огромна част от главните си материали от производители в страната. В момента в предприятието работят 300 души, като 200 са в производството, а останалите 100 са инженери и администрация. До пет години броят им ще доближи 500.

Развойна активност

Компанията има и развоен отдел, който по думите на Пергот е един от най-бързо разрастващите се. Досега работата му е била главно да прави поддръжка на съществуващите артикули, които се трансферират, и да основава техни производни. В момента обаче екипът стартира разработка и на напълно нови артикули. " Сега в това звено са 12 инженери, само че наклонността е то да пораства, като към този момент сигурно доста бързо би трябвало да стане 20 души ", сподели Пергот. За задачата компанията търси електронни, механични и тестови инженери по най-различни канали, в това число посредством реклама в метрото и контакти в университетите.

Един от забавните планове на развойния екип е създаването на нови роботизирани системи. Те се проектират от инженерите на " ЛЕМ България ", а самите съоръжения се създават от български компании. " Наричаме ги " коботи ", тъй като не са цялостни роботи, а заместват част от интервенциите и ръчния труд ", изясни Пергот. По думите й това слага българския екип на доста по-високо равнище в границите на групата.

Растящ бизнес

Приходите на " ЛЕМ България " непрекъснато порастват през годините (виж таблицата), като единствено предходната година се покачват с над 40%, а облагата скача съвсем три пъти. " Очакванията за тази година са оборотът още веднъж да се усили ", сподели Пергот, само че не уточни съответно число.

Резултатите на швейцарската група също демонстрират възходящи продажби. За първата половина на финансовата 2017/2018 година, която завършва в края на септември, LEM регистрира 15% растеж на приходите на годишна база до 152.2 млн. швейцарски франка. Нетната облага се усилва с 20% до 26.5 млн. швейцарски франка. От доклада на компанията излиза наяве, че за растежа са съдействали всичките сфери на активност като се изключи стандартните коли, където има спад. В същото време продажбите на артикули за електрически коли са скочили с 63%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР