Освен по-големите бюджети разликата в работата е, че разполагат и

...
Освен по-големите бюджети разликата в работата е, че разполагат и
Коментари Харесай

Българската реклама в чужбина

Освен по-големите бюджети разликата в работата е, че разполагат и с повече време за работа върху акциите. Ако информационната промишленост в страната има мантра, то през последните години тя би била " българският рекламен пазар се трансформира ". Секторът обаче по-скоро е в застоялост, а смяна (ако има такава) се случва извънредно постепенно. Агенциите са принудени да търсят нови източници на доходи и благоприятни условия да развиват креативния си артикул. В резултат на компликациите за разгръщане в България и лесния достъп до интернационалните компании, организациите се насочиха към клиенти и на непознати пазари, а някои от тях отвориха и свои търговски офиси отвън страната. Разговаряхме с част от организациите, които обслужват клиенти на непознати пазари, с цел да разберем каква е добавената стойност на работата им в чужбина и има ли разлика по отношение на българските партньорства.

Пътят към непознатите пазари

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изнасянето на креативен решения и работата за интернационалните клиенти с изключение на спомагателни доходи, носи на организациите опит, опознаване на непознати пазари и адаптиране към разнообразни рекламни стандарти и способи на работа. Затова и за някои компании обслужването на рекламодатели на непознати пазари е фокус за развиването им.

Такъв в казусът с guts&brainsDDB, които с изключение на, че са част от интернационална информационна група, преди две години станаха креативен хъб за DDB организациите в района. Именно това оказва помощ на компанията в България да доближи до интернационалните клиенти, измежду които са Telenor и Prestige в Унгария, Trading 212 за немския и английския пазар, Viber за Централна и Източна Европа, SHEDD в Дубай, Румъния, Португалия и Испания, и AVON за албанския и македонския пазар. " Най-често непознати клиенти се обръщат към нас за реализация на ATL акции, включващи огромна телевизионна продукция, за която търсят положително съответствие сред бюджет за осъществяване и криейтив ", разяснява пред " Капитал " изпълнителният шеф на guts&brainsDDB Йоана Панчева.

Благодарение на интернационалните организации от групата на Publicis Groupe българските екипи поемат обслужването на компании като P&G, Visa, Samsung и други По думите на Нико-Александър Ян, изпълнителен шеф в звеното Social Intelligence в Publicis Groupe България, с изключение на типичните аутсорсинг планове клиентите търсят и правят оценка високо експертизата в области като потребителски данни и технологии.

Български самостоятелни организации също оферират експертизата си на интернационалните пазари. В края на предходната година NEXT-DC отвори офис в Лондон за да разшири портфолиото си от клиенти в други страни, български марки, които желаят да разраснат бизнеса си зад граница, както и да ускори експертизата на екипа си. Към момента организацията работи с Canon CEE, основани в Австрия и Gemcorp London и Turner Broadcasting CEE в Лондон. Според съоснователката и изпълнителен шеф на организацията Мария Тодорова съществуването на офис отвън България не е наложително, само че е добра причина за повече планове, тъй като персоналните взаимоотношения и контакти са значими в рекламния бизнес.

Пазарите се отварят и клиентите в това число търсят организации, които да работят върху районната им информационна тактика. Това, като се изключи че им икономисва разноски, улеснява ръководството на акциите и ги уеднаквява. " Получавали сме предложения за присъединяване в районни състезания, проведени от различен пазар, запитвания за адаптиране на съответен криейтив за клиент, който обслужваме на локално равнище, както и за нов криейтив за непознат пазар по рекомендация на локалния офис в България ", споделя Панчева. Агенциите могат да бъдат и самодейната страна и да предложат идея на бранд, който не организира конкурс към дадения миг. " Проактивните презентации могат да бъдат доста потребни, с цел да направиш усещане на клиента и да достигнеш до първа среща ", споделя Тодорова.

България vs. чужбина

Отвъд разширението на експертизата съществена причина българските организации да се насочват към работа на непознати пазари е обезпечаването на нови доходи. Те могат да бъдат както от планова работа, по този начин и от дълготрайно партньорство с клиент. Ако бюджетите в България остават непроменени или даже намаляващи за креативния артикул, то отвън границите на страната те са изначално по-високи. " Бюджетите са по-високи, тъй като са функционалност на цените на пазарите ", споделя Йордан Жечев, районен креативен шеф на guts&brainsDDB.

Агенциите постоянно срещат проблеми с рекламодатели в България, които слагат прекомерно къси периоди за осъществяване на плановете им. По-различни са партньорствата отвън граница. " Повечето планове за непознати пазари идват с разбирането, че доста хрумвания имат потребност от повече време, с цел да се развият по-добре ", добавя Жечев.

Друга разлика, която организациите регистрират при работата с задгранични клиенти, са свободата при осъществяване на концепциите и мащабът им. " Използват по-иновативни способи, нови канали и форми на реклама, като повода се крие в размера на пазарите и по-сериозната конкуренция ", споделя Нико-Александър Ян.

Предизвикателство пред организациите при работата на непознати пазари би моглo да бъде познаването на локалните специфики на аудиторията и бизнеса. За задачата организациите вършат изследвания за особеностите и разликите и събират информация за пазара от сътрудници там. " Можем да разчитаме на поддръжка от съответния местен офис за езикова акомодация, изследвания на тематика потребителски настройки, локално ноу-хау и други ", прецизира Йоана Панчева. От Publicis Groupe България разчитат на езиковите и културни знания на екипа си. Все отново по думите на Тодорова дейните градски хора от другите страни си наподобяват от ден на ден по метода, по който използват медиите, по моделите, които следват и по ползите си.

Като позитивна разлика българските организации показват и авансово ясните условия, при които работят с клиенти на непознати пазари. В допълнение рекламодателите се стараят да стимулират екипа и почитат взаимната им работа. " Когато сме се справили добре постоянно пишат персонално до член на екипа, доста е скъпо да чуеш противоположната връзка. Взаимното почитание е извънредно значимо за сполучлива работа ", изяснява още Тодорова.

С размера на пазара идва и още по-силната конкуренция. Основно преимущество на българските екипи остава по-ниската цена за обслужване по отношение на задграничните организации и в същото време високо качество на работа и осъществяване в къси периоди.

Българските организации от ден на ден съумяват да продават креативната си експертиза на открито, уменията им се развиват, а условията се повишават, което в композиция може да докара до дълго чаканата смяна и на българския пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР