Освен Перник и други райони в страната страдат от безводие

...
Освен Перник и други райони в страната страдат от безводие
Коментари Харесай

Безводие и в други райони на страната

Освен Перник и други региони в страната страдат от безводие и са на цялостен или непълен режим на водата. Сред тях са Плевен и Ловеч, а в Шумен 13 села в региона са на режим. Сред главните аргументи са оскъдните превалявания, ниските равнища на водата във водоемите, само че и огромните течове в остарялата водопреносна мрежа.

Водният режим в Плевен и още 10 близки селища е единствено през нощта. Водата стопира от среднощ до 5 часа сутринта. Основната причина за режима е забележителното понижение на водата, доставяна от водоснабдителната система „ Черни Осъм ".Тя е към ловешкото ВиК-дружество и зарежда с вода също Ловеч и още 10 селища,където също има режим.

От плевенското водоснабдително сдружение настояват, че главният проблем е сухото лято и няколкомесечната липса на превалявания.
Митко Спасов, шеф на ВиК-Плевен: На този стадий не се постанова въвеждане на още часове за режим. Нещата са нормализирани. Съоръженията работят на оптималната мощ.
На режим в региона на Шумен поради незадоволително вода са 13 села в региона. Едните получават вода на четна дата, другите на нечетна. Някои села получават вода през два дни. Причината е, че те не се доставят от язовир, а от локални водоизточници, които към този момент пресъхват.

Засега няма заплаха от воден режим за Шумен,тъй като язовир „ Тича " е над половината от размера си - настояват от водното сдружение в града. От там признават обаче за големи загуби поради огромни течове от старите тръби по които се губи към 80 %от водата.
Илиян Илиев, шеф на ВиК-Шумен: Действително загубите са повече в сравнение с нас ни се желае, просто би трябвало час по-скоро да бъде сменена остарялата водопроводна мрежа и да доведем до най-малко тези загуби.
По данни на Комисията за енергийно и водно контролиране за цялата страна въпреки и гладко, загубите на вода поради течове по остарелите тръби порастват, като приблизително те надвишават 60 %.

Проблемите с безводието през днешния ден дадоха мотив на опозицията и за политически заявления.
Корнелия Нинова,председател на Българска социалистическа партия: Събирате повече пари от хората, сякаш да инвестирате във водопреносните мрежи и качеството на водата, само че вместо вложения те получават легени и кофи, в които да си носят вода.
Заместник-регионалният министър Нанков разяснява в отговор, че главното решение са вложения в язовирна инфраструктура, само че сега някои от плановете са спрени по виновност на локалната администрация.

Николай Нанков - зам.-министър на районното развиване: Язовир Черни Осъм и неговото създаване постоянно е била стопирана от локалната общност в Троян. А кметът на Троян знаем от коя политическа мощ е.
Споровете за водната инфраструктура и режима ще продължат измежду политиците и в идващите дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР