Освен обвиненията по Катаргейт, Ева Кайли е изправена пред ново

...
Освен обвиненията по Катаргейт, Ева Кайли е изправена пред ново
Коментари Харесай

Ева Кайли изправена и пред разследване на схема за подкупи в ЕС

Освен обвиняванията по „ Катаргейт ”, Ева Кайли е изправена пред ново следствие и по друга причина.
Документи, с които се е срещнал „ Политико ”, разкриват нови детайлности за настрана наказателно следствие, пред което е изправена гръцката евродепутатка по отношение на хипотетични измами с четирима някогашни асистенти в Европейския парламент в интервала 2014-2020 година
Разследването ревизира Кайли за три евентуални измами: дали не е подвела Парламента по отношение на местоположението и работните задължения на своите асистенти; дали не е взела част от възобновените им разноски за " подправени " работни пътувания, които е организирала; както и дали не е взела подкупи от част от заплатите им, излиза наяве от писмо на Европейската прокуратура (ЕПО) до ръководителя на Парламента Роберта Мецола.
Друг гръцки народен представител от Европейски Съюз, Мария Спираки, също е била част от тази инспекция. Разследващите я упрекват, че е заблуждавала институцията по отношение на активността на своите сътрудници и ги е подтиквала да подават документи за разноски за подправени работни пътувания. В документите обаче не се твърди, че Спираки е вземала подкупи от заплати или възобновяване на подправени разноски.
Според осведомен със случая следовател, Кайли дължи на Европейския парламент общо " към 100 000 евро ".
Подробностите оферират първия действителен взор върху следствието, откакто то стана обществено притежание през декември, единствено няколко дни откакто Кайли беше вкарана в пандиза по съмнение, че е забъркана в още по-голям скандал - " Катаргейт " - хипотетичната мрежа за подкупи, в която, съгласно прокурорите, са взели участие страни като Катар и Мароко, плащали на членове на Европейския парламент.
След като всички обвинени за " Катаргейт " към този момент са отвън ареста и от февруари насам няма нови арести, вниманието беше ориентирано към делото за машинация. Членовете на Комисията по правни въпроси на Европейския парламент ще обсъдят при закрити врата през днешния ден за първи път случая Кайли.
Кайли, която беше пусната под домакински арест по-рано този месец, сега се бори против настояването на прокуратурата да ѝ бъде лишен имунитетът - привилегия, която се дава на законодателите от Европейски Съюз. Но прокуратурата на Европейски Съюз, която проверява незаконни измами, свързани със средства на Европейски Съюз, твърди, че следствието има солидна основа.
" Настоящото следствие се отнася до съществени съмнения за повтарящи се измами и/или други съществени нередности ", се споделя в писмото на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, което беше изпратено до Парламента през декември и в което се желае Кайли и Спираки да бъдат лишени от имунитет.
Европейската прокуратура отхвърли да разяснява случая за тази публикация. Кайли, посредством юрист, съобщи, че е дала обещание да върне всички дължими пари и да извърши всички рекомендации. Спираки съобщи пред „ Политико ”, че нейният случай няма нищо общо с Кайли, и удостовери, че в никакъв случай не е била упреквана във взимане на подкупи.
" Нямам спор по отношение на бюджета въз основа на отговорността ми като началник ", сподели тя. " Вече съм платила съответната сума и помолих службите да преразгледат случая ми във финансово отношение. "
Подкупи
Европейският прокурор оповести следствието за машинация на 15 декември - единствено няколко дни откакто Кайли беше задържан в Брюксел по отношение на „ Катаргейт ”.
В известието бяха посочени имената както на Кайли, която принадлежи към лявоцентристката група на Социалистите и демократите, по този начин и на Спираки, някогашен публицист и някогашен представител на дясноцентристката гръцка партия " Нова народна власт ", която е обвързвана с огромната група на Европейската национална партия в Брюксел.
Съобщението пристигна в същия ден, в който Кьовеши изпрати на Мецола настояването си за събаряне на имунитета. В документите са посочени и четирима някогашни сътрудници на Кайли и двама някогашни асистенти на Спираки като евентуално участващи в другите схеми.
Официалните лица обаче не показаха доста детайлности за следствието, като единствено означиха, че то не е обвързвано с аферата " Катаргейт ", в която бяха въвлечени и сътрудникът на Кайли Франческо Джорджи, както и няколко други сегашни и някогашни евродепутати.
Сега на бял свят стартират да се появяват детайлности.
Според писмото, прокуратурата ревизира Кайли и Спираки за нередности, свързани с " физическото наличие на техните асистенти на работното място " и " обвързваните с това решения на Европейския парламент по отношение на работното време ".
Според същото писмо, друга линия на следствие е " подправени командировки, показване на подправени разходооправдателни документи и непозволени претенции за възобновяване на разноски за командировки от страна на АПС по искане на госпожа Кайли и госпожа Спираки ". АПС е акроним на упълномощен парламентарен помощник, прецизира изданието.
Кайли е разследвана също и за приемане на " заплащане " от заплатите на асистентите си и за фалшифицираните разноски.
Прокурорската инспекция следва следствието на службата на Европейски Съюз за битка с измамите, ОЛАФ, което завърши на 23 ноември предходната година. След това ОЛАФ трансферира делото си на Европейската прокуратура, се споделя в изказване от декември.
ОЛАФ съобщи, че ще остави всички следващи дейности на прокуратурата, като отхвърли да разяснява изказването си отпреди четири месеца.
Борба за имунитет
Делото на прокуратурата също се преплита с битката за събаряне на имунитета на Кайли.
Имунитетът е специфична привилегия, с която се употребяват членовете на Екологичен потенциал и която има за цел да ги защищити от случайно гонене за това, което споделят или вършат като законодатели на Европейски Съюз. Той може да бъде свален по рекомендация на Комисията по правни въпроси и след гласоподаване от всички членове на Екологичен потенциал.
Евродепутатите ще обсъдят имунитета на Кайли на днешното съвещание на Комисията по правни въпроси.
Адвокатът на Кайли Спирос Папас твърди, че нормално сходни случаи на машинация се завършват, откакто ОЛАФ завърши следствието си, както е станало с Кайли, и депутатът изплати дължимото съгласно службата. Той сложи въпроса по какъв начин длъжностните лица могат да оправдаят отнемането на имунитета за дейности, осъществени през 2014 година
" Човек не може да не сложи под подозрение както законността, по този начин и опцията на самодейността, подхваната от Европейската прокуратура ", сподели той. " Отговорът може да бъде даден само от Общия съд на Европейски Съюз. "
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР