Освен образовани и умни ни трябват и щастливи хора, каза

...
Освен образовани и умни ни трябват и щастливи хора, каза
Коментари Харесай

Силва, усмихни се - пътуваш! Така приятели изпращат Зурлева

Освен образовани и умни ни трябват и щастливи хора, сподели преди месеци най-дългогодишният началник на Нова телевизия
Днес в 14 часа в храма “Света София ” тя ще посрещне за последно тези, които я ценяха и обичаха
“Усмихни се - пътуваш! ” Така другари на Силва Зурлева ще я изпратят в най-дългото пътешестване за всеки човек на тази земя.

В един от най-студените януарски дни те ще оставят на гроба ѝ нейните обичани пролетни цветя - фрезии, лалета, зюмбюли. Прекрасната усмивка озаряваше лицето на тази 61-годишна жена, когато стигаше до разнообразни точки на света с близки хора. Независимо от възрастта им - за нея беше най-важна душата.

Сякаш искаше да има един успореден живот, в който да открива места, където да се усеща спокойна и обичана.

Вероятно в това дълго пътешестване Силва ще се върне на един стеснен площад в Таормина, Сицилия, и ще танцува отново с музиката на улични музиканти.

Или отново ще мине величествено в един парижки ресторант пред приятелки, оповестили я за българския министър на културата...

Най-дългогодишният началник на Нова телевизия почина неуместно в къщата си в село Ковачевица в първите часове на 2020 година.

Днес, в 14 часа, в храма “Света София ” тя ще влезе, с цел да получи последната си молитва. По-късно единствено фамилията ще я изпрати до Боянските гробища.

Силве, довиждане!

От приятелите в “24 часа ”

Думите, с които ще се помни:
Искам младите да остават с наслада в България
Силва Зурлева не обичаше да дава изявленията. “24 часа ” ви предлага част от думите, които ще останат след нея.

“В речта си при приемане на Нобеловата премия за мир Орхан Памук сподели, че написа, тъй като желае да бъде благополучен.

И аз желая да помоля вас, ректорите на университетите, освен да създавате бъдещето на България, само че и да учите младите да бъдат щастливи. Защото мисля, че с изключение на образовани и умни на нас ни трябват щастливи хора, които да останат в страната. ”

(13 февруари 2019 година, церемонията за награждаване на най-хубавите университети в България съгласно рейтинговата система за висшите учебни заведения у нас)

Когато Силва Зурлева връчваше премия на събитието “Достойните българи ”, тя

не криеше сълзите си,

впечатлена от проявената добрина и мъжество на участниците в акцията.

“Последните години са много сложни, а хората, които са измежду нас, персонално на мен ми дават сили ”, споделя тя на последната гала на 12 март 2019 година, връчвайки грамоти за заслужен българин на пожарникар и на капитан на избавителен транспортен съд.

“Ако няма какво да дадем на света, защо сме родени. Хората като това момче ни карат да се гордеем с България, тъй като в действителност има какво да дадем на света ”, с тези думи през 2017 година Зурлева афишира за заслужен българин 16-годишно момче, избавило водач на тир, забил се в бензиностанция.

С нейния автограф се събираха и теглеха парите за болните деца в “Българската Коледа ”. Затова и президентът Румен Радев я награди през ноември с почетния знак на президента. Два месеца преди да си отиде, тя взе единствената си държавна премия, тъй като с нейната отдаденост и старания “Българската Коледа ” доближи до “всеки български дом, разчувства всяко българско сърце и ни сплоти към хуманни полезности в името на бъдещето ”.

“Колкото се изкачваш нагоре, колкото повече доближаваш лидерската позиция, заемаш я и я развиваш, толкоз повече злонамереността се насочва против тебе. Наскоро в предаването “Комбина ” Теодора Духовникова сподели нещо, което ми направи доста мощно усещане: “В България белегът за триумфа е какъв брой те ненавиждат ”. Не знам по какъв начин е допустимо, само че е реалност ”, споделя Силва Зурлева в последното си изявление пред “24 часа ”.

“Малко бях стресната, тъй като се случи ненадейно. В първия миг доста се зарадвах, тъй като това е самопризнание. Втората ми мисъл обаче беше дали ще мога да се оправя с напрежението. На тази позиция то е доста огромно.

В множеството случаи сътрудниците

въобще не знаят на какво

съм подложена.

Но и не би трябвало да знаят ”

Така приказва Силва Зурлева в изявление пред “24 часа ”, откакто е определена да управлява новините на “Нова Броудкастинг груп ” като член на Борда на шефовете.

“Моята най-голяма вяра и фантазия е да има повече положителни вести. Не единствено Нова тв, а всички малките екрани - аз виждам новините на съвсем всички и мисля, че сме длъжници на феновете в това отношение.

Така че главното е да има баланс сред положителните и неприятните вести, тъй като от време на време, когато гледаш емисия по малкия екран - не приказвам единствено за Нова тв, тя наподобява на престъпна хроника. Мисля, че това ужасно доста уморява хората и ги прави по-големи песимисти. Като споделям положителната вест, имам поради вести, свързани с положителни образци. ”

И още:

“След 22 години се надявам България да е още по-красива и същински европейска страна, в която да живеят по-щастливи хора. Иска ми се младите да остават с наслада в нея и да се раждат повече деца, за които Бай Ганьо да е единствено воин от остаряла приказка.

Винаги да има читатели, които да избират допира на хартията и книгата, което си е просто едно друго преживяване.

И нека и след 22 години с вестник да се убиват и мухи, и политици. ”

(За 22-ия рожден ден на “24 часа ” през 2013 г.) /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР