Освен необикновения си лилав цвят и пикантния си вкус патладжаните

...
Освен необикновения си лилав цвят и пикантния си вкус патладжаните
Коментари Харесай

Вреда и полза от патладжаните

Освен невероятния си виолетов цвят и пикантния си усет патладжаните имат и доста потребни свойства. Те са нискокалоричен артикул – в 100 грама се съдържат единствено 28 калории. Точно по тази причина патладжаните се предлагат при намаляване.

Патладжаните са богати на влакнини, които спомагат за изхвърлянето на непотребната течност и шлаки от организма. Патладжаните са подобаващи за диета, само че единствено в печен тип, защото имат свойството да поемат доста лой и пържени не стават за диета.

В патладжаните се съдържат доста витамини от групата В, а също по този начин витамин С и витамин РР, каротин и потребни субстанции – калций, желязо, магнезий, фосфор и натрий.

Голямата полезност на патладжаните се състои и в това, че те не разрешават на организма да усвоява неприятния холестерол. Затова патладжаните са подобаващи за по-възрастни хора, които страдат от атеросклероза и сърдечно-съдови болести. Те би трябвало да се сервират печени на възрастните хора, защото не е потребно те да поемат огромни количества лой.

 Пържени патладжани

Благодарение на наличието на витамин РР, т.е. на никотинова киселина, патладжаните са доста потребни за пушачи, които желаят да откажат цигарите, защото задоволяват никотиновия апетит. Препоръчва се да изяждате по един печен патладжан на ден, в случай че сте решили изрично да откажете цигарите.

Патладжаните спомагат за по-бързото възобновяване на организма след възпалителни процеси. Те се предлагат при възобновяване от разнообразни типове тежки болести. Могат да се употребяват печени или панирани, само че не и просто запържени.

Вредата на патладжаните се състои в това, че презрялите зеленчуци могат да съдържат отровното вещество соланин. Но при термична обработка то изцяло се обезврежда. При заболявания на щитовидната жлеза и на черен дроб не се предлага невъздържание с патладжани. То може да се отрази зле на здравето на хора с сходни болести.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР