Освен най-беден регион в ЕС, Северозападна България е и регионът

...
Освен най-беден регион в ЕС, Северозападна България е и регионът
Коментари Харесай

Северозападна България е с най-смъртоносните пътища в ЕС

Освен най-беден район в Европейски Съюз, Северозападна България е и районът с най-смъртоносни пътища в Европа. С ред най-опасните за шофиране райони попада още един наш - Северен Централен, който е на пето място. Това демонстрира статистика на Евростат.

През 2016 година по пътищата на Северозападна България са починали 153-има души на 1 милион население. Това е над 15 пъти повече от най-безопасното място в Европа - австрийския район Виена, където жертвите при пътни произшествия са 10 души на един милион население.

След Северозапада в смъртоносната ранглиста се подрежда южният португалски район Алентежо със 142-ма починали на 1 милион население. Трети е белгийският район Люксембург - 138 починали, а четвърти е южният регион на Гърция, с огромен брой острови - 134 жертви на пътя на 1 милион. Северният Централен регион на България се " регистрира " със 132-ма починали на милион поданици. Честта на България, въпреки и отново в зоната над междинното за Европейски Съюз, пази само Югозападният район. С 60 починали на един милион население, тъкмо колкото са да вземем за пример и във френския район Лоара, той е най-близко до междинното за общността. Данните на Евростат са за 2016 година и сочат, че междинната смъртност при произшествия в Европейски Съюз е била 50 души на 1 милион.

България от дълго време води отрицателната статистика за жертви при пътнотранспортни катастрофи по отношение на броя на популацията, като си " оспорва " шампионата само с Румъния и в обособени години си разменя първото и второто място със северната ни съседка. Това се случва макар повдигането на размера на санкциите.

Северозападният регион включват областите Враца, Монтана, Видин, Плевен, Ловеч, а Северният Централен - Велико Търново, Габрово, Силистра, Разград и Русе. Това са районите, в които няма построена нито една автомагистрала, а огромна част от републиканските и изключително общинските пътища са в отчайващо положение. Заради разрушените и тук-там изцяло унищожени пътища в доста обитаеми места по тези краища в последно време бяха проведени митинги. Обещанията на ръководещите за сериозен ремонт на пътищата от Монтана към Видин и от Ботевград до Мездра, както и за създаване на автомагистрала от Русе до Велико Търново, към този момент са в бъдеще време. Точно на трасето от Русе за Търново е един от най-проблемните сектори в страната - Русе - Бяла. За приоритет за държавното управление бе оповестена автомагистрала " Хемус ", само че нейният прогрес в тези райони към този момент е повече от алегоричен. За " Хемус " не може да се употребяват европейски средства.

Макар да сме трайно измежду " бедняците " на Европа, това надалеч не проличава по броя на записаните коли. По този индикатор съгласно годишника на Евростат за 2018 година водещ у нас е Югозападният район, където е столицата София - 487 коли на 1000 поданици. Веднага след него се подреждат Северният Централен - 482, и Северозападният - 466 автомобила. Североизточният район се " регистрира " с 442 коли на 1000 поданици, Южният Централен - с 386, а Югоизточният изостава с едвам 383.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР