Освен навлизането на нови и по-опасни наркотични вещества има и

...
Освен навлизането на нови и по-опасни наркотични вещества има и
Коментари Харесай

Африканци разпространяват дрога по българското Черноморие

„ Освен навлизането на нови и по-опасни наркотични субстанции има и нови способи на разпространяване на опиатите по Черноморието. Промени има и при групите, които се занимават с този тип закононарушения “. Това сподели пред публицисти краткотрайно изпълняващият длъжността заместител - областен прокурор в Окръжна прокуратура – Бургас Мануел Манев. По думите му, групи чужденци, които нормално са непрекъснато пребиваващи в България, се пробват да популяризират опиати и то като проведени незаконни групи, предава Българска телеграфна агенция.

“Касае се за лица, част от групи, в които има строга подчиненост и в които се прониква доста мъчно. Дейността им е ориентирана най-вече към курортните селища край морето “, сподели Манев.

Припомняме, че в нощта на 22 юли локалната полиция разкри група за разпространяване на наркотични субстанции в “Слънчев бряг “. Членовете ѝ са чужденци, които имат статут за престояване у нас. Днес на брифинг в Бургас, шефът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи старши комисар Калоян Калоянов посочи, че групата е била следена в продължение на два месеца, а членовете ѝ са от Нигерия и Гана.

“Установени са осем лица.  шест от тях са от Нигерия, а други двама от Гана. Имат статут на непрекъснато пребиваващи в България. Всички са в страната от друг интервал. Занимавали са се с разпространяване на опиати в “Слънчев бряг “ – главно марихуана, кокаин и екстази. Характерно за групата е, че е употребила тайници, в които се съхранявали опиатите. Те са били по основната алея в курортния комплекс. Всеки ден са избирали разнообразни места за тези тайници. Наркотиците се съхранявали на най-различни места - заровени в пясъка на плажа, скрити в шубраци или край дребни търговски обекти “, изнесе още обстоятелства комисар Калоянов.

Той добави, че в групата имало един човек, който се занимавал с по този начин нареченото “чистене “ - единственото му обвързване било да обикаля с велосипед и да следи за униформени чиновници.

 Според изнесената информация зареждането на тайниците е ставало по обед. Останалите разпространители продавали опиатите на разнообразни цени. Доза марихуана се предложила сред 30 и 90 лв.. 0,5 грама кокаин – сред 120 и 160 лв.. Цената се определяла и от положението на клиентите “, сподели още шефът на бургаската полиция. От три жилища и от самите пласьори са конфискувани над 50 пакета кокаин, 140 таблетки екстази и над 100 пакета марихуана, както и към 20 000 лв..

“По следствието са осъществени голям брой дейности - претърсвания, огледи на местата на тайниците, разпитани са очевидци. Седем са арестуваните лица за период от 72 часа с оглед внасянето на искане за непрекъснат арест. Един от групата към момента не е открит, търси се. Днес ще внесем искане за непрекъснат арест, по отношение на арестуваните “, уточни от своя страна наблюдаващият следствието прокурор Мирослав Илиев.

Към момента арестуваните са с повдигнати обвинявания за присъединяване в проведена незаконна група за разпространяване на опиати. След правенето на назначените експертизи, най-вероятно обвиняванията ще бъдат прецизирани.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР