Освен на изборите за Европейски парламент, румънците днес ще участват

...
Освен на изборите за Европейски парламент, румънците днес ще участват
Коментари Харесай

Румънците ще гласуват на референдум срещу корупцията

Освен на изборите за Европейски парламент, румънците през днешния ден ще вземат участие и в различен избор – референдум, който по думите на техния президент им разрешава да изразят недоволството си от корупцията, съобщи EurActiv. Клаус Йоханис свика референдума поради противоречивите правосъдни промени на държавното управление, които той и други критици споделят, че обезпечават безотговорност на политици, наказани за корупция.

Защо референдум?

Президентът дясноцентрист неведнъж и остро подлага на критика правосъдните промени, които лявото държавно управление пробва да прокара от идването си на власт в края на 2016 година Брюксел също не един път е осъждал ограниченията, а неотдавна Европейската комисия заплаши, че може да последват наказания, в случай че държавното управление не смени курса. Смята се, че промените целят да оказват помощ на водача на ръководещата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня, който е наказан за корупция.

Йоханис съумя да блокира някои от промените, а други да забави, само че споделя, че не разполага със средствата дефинитивно да предотврати това, което назовава " офанзива против върховенството на закона ".

Какви ще бъдат въпросите?

Избирателите ще би трябвало да отговорят на два въпроса. Първият е: " Подкрепяте ли възбрана на прошка и опрощение в случаи, свързани с корупция? " Вторият е: " Подкрепяте ли възбраната за приемане на изключителни постановления от страна на държавното управление в региона на закононарушения, санкции и правосъдна организация и (подкрепяте ли) удължаването на периода, в който те могат да бъдат обжалвани пред Конституционния съд? " Една от главните рецензии на Йоханис към държавното управление е, че пробва да употребява такива изключителни постановления, с цел да прокарва спорни ограничения.

Референдумът няма наложителен темперамент. Освен това минимум 30% от гласоподавателите би трябвало да вземат участие в гласуването, с цел да бъде сметнато за годно. Този предел може да не бъде доближат. Някои социалдемократи приканват за протест.

Според правния специалист Лаура Стефан от института Expert Forum избор " за ", комбиниран със мощно присъединяване би бил доказателство, че битката против корупцията към момента е главен приоритет за румънците и би подсилил позициите на Йоханис. За него обаче също има опасности на фона на идните избори за президент през есента, на които ще се бори за преизбиране.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР