Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания

...
Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания
Коментари Харесай

Разкриха неизвестно досега масово земно изтребване

Освен злополуката, умъртвила динозаврите на Земята, 4 други всеобщи изгубвания на живи организми са открити от учените до момента. Но не щеш ли в листата се прибавя още едно.
Учените от китайския университет в Нанкин са разкрили шесто събитие на всеобщо изгубване, станало на Земята преди 260 милиона години, което до момента е било незнайно, оповестява английският вестник Daily Mail.
По-рано се смяташе, че нашата планета е претърпяла единствено 5 геоложки интервала на всеобщи изгубвания, а точно Ордовик, Къснодевонският, Перм, Триас и Креда. Смята се, че първият се е състоял преди към 540 млн. години, унищожавайки 85% от животинските типове, които по това време живеят най-вече в морето.
Най-скорошното и добре познато събитие постоянно е упреквано за убийството на 75% от живота на планетата и изтриването на динозаврите, когато солиден метеорит се блъска в Земята преди 66 млн. години.
Новите открития допускат, че друго всеобщо измиране е породено от вулканично изригване, което евентуално се е случило в Южна Азия през Среднопермийския интервал, като по този метод евентуално се усилва броят на събитията на изгубване в геоложките записи.
Важно е да знаем броя на тежките всеобщи изгубвания и времето им, с цел да се проучат аргументите за тях ", написа професорът от биологичния отдел на Нюйоркския университет Майкъл Рампино в списанието Historical Biology.
" Всичките 6 огромни всеобщи измирания са свързани с опустошителни катаклизми в околната среда - по-специално с големи наводнения от базалтови изригвания, всяко от които обгръща повече от милион квадратни километра с солидни потоци лава ", показва той.
Рампино също отбелязва, че солидните изригвания, като неотдавна откритите, могат да отделят огромно количество парникови газове, по-специално въглероден диоксид и метан, което да докара до мощно световно стопляне.
Учените считат, че изригването също е било причина за основаването на трагична скална групировка в Южен Китай, известна като Капаните Емейшан.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР