Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания ...

Разкриха неизвестно досега масово земно изтребване.

Освен катастрофата, убила динозаврите на Земята, 4 други масови изчезвания на живи организми са открити от учените досега. Но ето че в списъка се добавя още едно.
Учените от китайския университет в Нанкин са открили шесто събитие на масово изчезване, станало на Земята преди 260 милиона години, което досега е било неизвестно, съобщава британският вестник Daily Mail.
По-рано се смяташе, че нашата планета е преживяла само 5 геоложки периода на масови изчезвания, а именно Ордовик, Къснодевонският, Перм, Триас и Креда. Смята се, че първият се е състоял преди около 540 млн. години, унищожавайки 85% от животинските видове, които по това време живеят предимно в морето.
Най-скорошното и добре познато събитие често е обвинявано за убийството на 75% от живота на планетата и изтриването на динозаврите, когато масивен астероид се блъска в Земята преди 66 млн. години.
Новите открития предполагат, че друго масово измиране е причинено от вулканично изригване, което вероятно се е случило в Южна Азия през Среднопермийския период, като по този начин потенциално се увеличава броят на събитията на изчезване в геоложките записи.
Важно е да знаем броя на тежките масови изчезвания и времето им, за да се проучат причините за тях", пише професорът от биологичния отдел на Нюйоркския университет Майкъл Рампино в списанието Historical Biology.
"Всичките 6 големи масови измирания са свързани с опустошителни катаклизми в околната среда - по-специално с огромни наводнения от базалтови изригвания, всяко от които обхваща повече от милион квадратни километра с масивни потоци лава", посочва той.
Рампино също отбелязва, че масивните изригвания, като наскоро откритите, могат да отделят голямо количество парникови газове, по-специално въглероден диоксид и метан, което да доведе до силно глобално затопляне.
Учените смятат, че изригването също е било причина за създаването на драматична скална формация в Южен Китай, известна като Капаните Емейшан.

Източник: actualno.com