Освен известният одрински джигер, който обра овациите на всички на

...
Освен известният одрински джигер, който обра овациите на всички на
Коментари Харесай

Турската общност кани с тарнак и чиг кюфте на етно панаира

Освен известният одрински джигер, който обра овациите на всички на откриването на първото издание на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела ”, тази година, приятелите на Фондация “Заедно ” от турската общественост ще предложат на гостите си и арнаутски джигер, който ще се подготви по концепция и със съдействието на дипломатите от Генералното консулство на Република Турция в Пловдив.

В Деня на турската кухня на панаира ще бъдат показани не един, а три обичайни хлябa.  Вечерта през днешния ден ще започва в 17.30 ч. с меню от хапки  “тарнак ” със суджук.   “Тарнак ” е ръчно подготвен тъничък самун, който има специфична технология на месене. Едно от най-очакваните неща, които може да опитате във вечерта на турската кухня, е безспорно вкусния „ симид “. 

За да бъде един турски геврек в действителност турски, има едно наложително изискване – коричката би трябвало да е напукана и доста хрупкава, а от вътрешната страна тестото да е меко и пухкаво. Симидът се е трансформирал в храна за турците по време на закуска, обяд и вечеря и нормално се сервира с черен чай, плодове, сирене, разнообразни типове сладка и мармалад. Гостите на турската вечер ще хапнат и от меките хлебчета “поача ”. Най-често те се вършат с маслинка, сирене и кашкавал.

Импровизираният кафе-бар навън ще предлага турско кафе на пясък с тулумбичка, чай и шербет, а пред мобилната кухня майстор-готвач ще демонстрира по какъв начин се подготвя одринския джигер. Турските заведения за хранене в града ще показват най-известните си и вкусни национални ястия като лахмаджун и адана кебап, султан кебап, истинска имамбаялдъ, карнъ ослепителен, пилаф, къпана баница и други Тази година, вместо “филибе кюфте ”, гостите ще хапват “чиг кюфте ”. За край ще подсладим и с същинска турска саралия - “на сефалък ” под дърветата в градината на пл. ”Аптека Марица ”.

Денят нa турската кухня се провежда от господин Ахмед Пехливан, ръководител на джамийското настоятелство в Пловдив, ръководител на “Йешилай ” в България и член на Конституционен съд на Фондация “Заедно ”. “Благодарение на другите етноси, които живеят в този град, съм се чувствал постоянно благополучен. За мен е значимо да дадем образец на младежите и да им покажем, че единни можем да живеем умерено и заедно ”, споделя Ахмед Пехливан.

В края на тематичната вечер на 15 май представителите на всички етнически общности от Фондация “Заедно ” ще се съберат, с цел да почерпят дружно своите посетители. Организаторите припомнят, че всеки може да взе участие в лотария с вкусни награди, в случай че гласоподава със своя кулинарна бюлетина за ястието, което най-вече му харесва. Общата кулинарна вечер ще е заключителна за второто издание на кулинарния етно панаир в Пловдив. Събитието може да се посещава свободно от всички пловдивчани и посетители на града.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР